У Польщі висувають нові вимоги відновлення меморіалу на горі Монастир

Також польський Інститут національної пам'яті формує низку претензій та зауважень щодо подальшої співпраці та пошукових робіт.

Про це вони написали у своєму повідомленні про позицію Інституту щодо польсько-української співпраці в контексті ексгумації, поховань та увіковічення жертв війн та репресій на сторінці IPN, інформує "Еспресо.Захід".

"Польща доклала зусиль, щоб повернути зруйнованому об'єкту вигляд поховання, розмістивши напис, що відображає характер подій у спосіб, відповідний стану наукових знань – без жодних суперечливих тверджень для обох сторін. Ця табличка відповідає всім вимогам до пам’ятних знаків, законно розміщених у Польщі та Україні", – йдеться у тексті IPN.

Водночас польська сторона відмовляється повернути таблицю до первісного стану, який був до руйнування. Зокрема, помістити список людей, які тут загинули.

"Сьогодні це ускладнює відсутність даних, які могли б підтвердити правдивість списку, раніше включеного туди. Отже, на сьогодні не тільки не відомі та не підтверджені особи всіх тих, хто там похований, але навіть невідомо, скільки людей там насправді поховано, та фактичне місце розташування цієї могили. Польська сторона повністю відкрита для того, щоб дозволити українській стороні проводити там археологічні, ексгумаційні та ідентифікаційні роботи", – зазначають польські дослідники.

Таким чином, поляки не лише нічого не заявляють про те, чи проведено розслідування інциденту з паплюження могили, але й висувають нові умови для її відновлення. Зараз у них уже є сумніви не тільки щодо кількості та переліку осіб, що тут поховані, але і щодо локації та розміру могили.

Створюючи штучні перешкоди до відновлення історичної справедливості, вони прив’язують це до своїх вимог щодо польських пам’ятних місць та могил на території України. А така позиція робить цей допис продовженням "війни пам'ятників", яка триває між нашими державами.

Загалом документ складається з 29 пунктів, близько половини з яких містить звинувачення у бік української сторони.

В українському Інституті національної пам'яті поки ніяк не відреагували на це повідомлення IPN.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.