В Україні триває голосування на місцевих виборах

Сьогодні, 25 жовтня, українці обирають місцеву владу: голосуватимуть за депутатів сільських, селищних, міських, обласних, районних у містах рад, а також за сільських, селищних і міських голів.

Дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00. Голосування вперше пройде за правилами нового Виборчого кодексу, який набув чинності 1 січня 2020 року.

За підсумками виборів буде сформовано 22 обласних ради, 119 районних рад, а також буде обрано депутатів рад та голів 1438 об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Серед нововведень – пропорційна система виборів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Мандати отримають представники тих партій, які подолають 5% бар'єр. Якщо ж виборців менш як 10 тис., вибори в таких територіальних громадах проводять за мажоритарною системою.

Читайте також: Місцеві вибори-2020: як правильно заповнити виборчий бюлетень

У бюлетені з’явиться важлива особливість: виборці зможуть обрати не лише партію із запропонованого переліку, але й підтримати конкретного кандидата від цієї політсили (у спеціальному полі поруч з назвою партії необхідно вказати номер цього кандидата).
Вибори мерів тепер можуть проходити у два тури – у тих містах, де кількість виборців перевищує 75 тис. осіб. Якщо в першому турі 25 жовтня жоден з кандидатів не набере 50%+1 голос, то пізніше відбудеться ще один тур.

У тих же містах, де виборців менше ніж 75 тис. осіб, мером буде визнаний кандидат, який сьогодні набере найбільшу кількість голосів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал