Кіноспільнота вимагає перегляду результатів пітчингу Держкіно

Завершився збір підписів під зверненням до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

15 жовтня завершився збір підписів  під "Листом протесту української кіноспільноти", що висловлює недовіру до того, яким чином Рада з державної підтримки кінематографії затвердила переможців 14-го конкурсного відбору кінопроєктів Державного агентства України з питань кіно. Про це "Еспресо.Захід" повідомили ініціатори відритого листа.

Звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, зокрема, підтримали Громадське об’єднання кінодокументалістів "Вавилон 13", Громадська організація "Віз-Арт", Громадська організація "Обличчям до культури", Громадська організація "Mandruvaka", Міжнародний фонд "Українська друза" та  незалежне об’єднання українських кінематографістів.

Більш ніж двісті кінематографістів та представників культурної галузі, які підписалися під листом, називають це рішення Ради фінальною ланкою ланцюга ганебних подій, що тривають вже понад рік. А саме:

Виходячи з цього, всі, хто поставив підписи, вимагають:

  1. Визнати результати 14-го конкурсного відбору кінопроєктів Державного агентства з питань кіно такими, що прийняті в непрозорий, недемократичний та незаконний спосіб у режимі ручного керування.
  2. Добровільного  та достроковового складання повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії та голови Державного агентства з питань кіно.    
  3. Міністру культури та інформаційної політики забезпечити проведення прозорого формування конкурсної комісії з обрання кандидатур до нового складу Ради, залучивши до конкурсної комісії реальних представників кіноспільноти, а не професійних лобістів, що представляють великі медіахолдинги.             
  4. Гарантувати незалежність, прозорість та відкритість роботи і ухвалення рішень Радою з державної підтримки кінематографії.             
  5. Переглянути новим складом Ради з державної підтримки кінематографії, після його затвердження, результати 14-го конкурсного відбору відповідно до чинного законодавства, з урахуванням експертної думки та аргументованою мотивацією своїх рішень.

Найближчим часом звернення буде передано адресатам, і представники кіноспільноти очікуватимуть на відповідь.

Як писав "Еспресо.Захід", 6 жовтня Рада з державної підтримки кінематографії оприлюднила список фільмів, які отримають державне фінансування. До переліку переможців 14-го конкурсного відбору включили 72 кінопроєкти за 10-ма напрямами, але оголошення результатів закінчилося скандалом, оскільки багато проєктів, яким експертні комісії дали найвищі бали, опинилися за бортом, натоміть перемогу здобули кандидати із середини списків.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал