Ганна Цапик. Знаменитий британський чай – тільки у пакетиках…

З нотатника українки, яка мешкає у туманному Альбіоні

Ніхто не любить чай так, як англійці. І випивають його в Британії втричі більше, аніж, до прикладу, в Японії. Й у 22 рази більше, аніж в Америці. П'ята година тут – немов сієста для іспанців. Всіма улюблена й така необхідна. От тільки замість сну – чай. Замість подушки – сендвіч. Але як би англійці не пишалися цією аристократичною традицією, вибір королівського напою доволі обмежений. І заварюється чай лише у пакетиках.

English breakfast (він же звичайний чорний) та Earl Grey – от і весь вибір для обов'язкового чаювання. Ним часто обмежується й меню в закладах. Вряди-годи у список додають зелений чай, ще рідше – фруктовий. Проте попрацювавши в британській кондитерській півроку, можу впевнено заявити: такі нестандартні для англійців смаки обирають лише туристи.

Наступним шоком для мене, звиклої заварювати всі польові квіти Карпат у своєму горнятку, стало те, що чай продається лише у пакетиках. У Японії та Китаї таке, мабуть, чаєм не назвали б, але англійці у всьому полегшують собі життя. І навіть у тому, що стосується звичайної заварки.

Обов'язковий атрибут чаювання – молоко. Його приносять в закладах, замовляли ви його чи ні, як і цукор. Власне тому зелений і фруктовий чай тут не користується популярністю. До нього ж навіть молока не можна долити!

Всім відома традиція чаювання зародилася не так давно – у XIX столітті. У перерві між ланчем і пізньою вечерею британці встигали добряче зголодніти. А після того, як герцогиня Бедфорд вирішила о п'ятій годині вечора почастувати себе чаєм з бутербродами, цей ритуал полюбився всій Англії.

Одразу після цього зародилася традиція давати чайові. Коли п'ята година стала для британців справжньою церемонією і накривали на стіл переважно в садах, з великою кількістю гостей, кожен з них хотів, щоб його чашка не пустувала. Тому слугам давали гроші, аби ті не забували доливати чай.

Читайте також: Чому незаміжніх дівчат неохоче пускають у Британію?

Сьогодні такі церемонії проводять, мабуть, лише в монаршій сім’ї. Але в Англії є багато закладів спеціально для чаювання. Столики у деяких з них треба бронювати за місяць, а чай з солодощами в середньому обходиться у 50 фунтів (1800 грн). Підтримувати аристократичні традиції – задоволення не з дешевих. І хоч англійці щороку випивають щонайменше 160 мільйонів чашок чаю, більше половини з них – вдома.

Звісно, сьогодні у крамницях можна придбати королівський напій різних смаків. Імбирний, мандариновий, лимонний, персиковий і навіть зі смаком печива чи лавандовий – для хорошого сну. Але англійці – народ консервативний. І звичайного чорного чаю для них цілком достатньо.

Тому не дивуйтесь, коли в подарунок з Англії вам привезуть звичайнісінький чай у пакетиках. Його вартість може перевищувати і 10 фунтів (360 грн), хоч смаком такий чай не здивує жодного українця.

Ганна Цапик