У Львові будують житловий комплекс на місці кладовища

Йдеться про неконтрольовану ніким забудову на вулиці Малоголосківській.

Про це повідомив на своїй сторінці у ФБ громадський активіст Іван Спринський, інформує "Еспресо.Захід".

"Ріели" та інші будівельники разом з Садовим почали будувати на Малоголосківській вже по старих польських надмогильних пам’ятниках, чекаємо поліцію. Ішов другий день, чекаємо поліцію і охорону історичного середовища ЛМР та нікого немає…",- зазначається у дописі Івана Спринського у ФБ.

Згодом, активіст повідомив у Facebook, що "заради об’єктивності щодо поліції - таки прибули і викликали слідчо-оперативну групу ".

Польський активіст Томаш Барт на своїй сторінці у Facebook написав, що "отримав інформацію про те, що, ймовірно, стару польську надгробну плиту знайдено поблизу нових будівель на вулиці На Нивах, з боку Варшавської у Львові. Покрита мохом, лежить у кущах".

Томаш Барт риторично запитує: "Чому ніхто з міської влади не цікавиться, чи є тут поховані, чи там було кладовище? Чи турбують когось ці знання? Можливо, це турбує забудовників та тих, хто видав дозволи на будівництво в цьому місці?"

"У мера міста є проблема, коли його вважають як друга львівських поляків, а одночасно і забудовників. Чекаємо розвитку ситуації", – зазначив у своєму дописі  Томаш Барт.

Додамо, що, ймовірно, йдеться про цвинтар колишнього села Голоско, котре увійшло до складу Львова у 1930 році. Коли саме засноване кладовище, на жаль, невідомо, проте тут є достатньо українських і польських могил кінця XIX ст. Ще в 1970-х роках тут офіційно заборонили ховати померлих. Були й плани ліквідації цього кладовища та спорудження на його місці велетенського готелю. Однак проти цих планів виступила місцева громада.

Нагадаємо, активістам вдалося подолати опір чиновників ЛМР та забудовника і відстояти рішення про створення парку на площі понад два гектари довкола озера Стосика на вулиці Замарстинівській у Львові.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал