"Гуцульські вакації" можна організувати у Львові

У галереї "Штука" виставка живопису Юрія Ямаша.

Сьогодні ввечері у львівській кав'ярні-галереї "Штука" відкривається виставка живопису художника, дизайнера та дослідника Юрія Ямаша "Гуцульські вакації". Зміст виставки склали 13 робіт, створених за останніх два роки, інформує "Еспресо.Захід".

Властиво,  член Національної спілки театральних діячів України, доцент кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України Юрій Ямаш не планував "підганяти" експозицію під містичне число "13" – так вийшло випадково. Втішився, бо персонально для нього це число є щасливим : жив під тринадцятим номером, зараз "13-й" номер має його майстерня, та й загалом з цим числом у його житті пов'язано чимало гарного. Відтак  автор близько тридцяти персональних виставок і від цієї очікує позитиву.  Тим більше, що Гуцульщина у його житті також невипадкова.

"Я закоханий  у Гуцульщину, у її культуру, людей, які там живуть і яких маю щастя знати, – говоримо з Юрієм Ямашем за півгодини до урочистого відкриття. – Особливо у Криворівню, робіт з якої у цій виставці більшість, хоч є і Косів, і Шешори , й інші місцини. А почав я регулярно їздити до Криворівні від 1994 року. І якщо скласти всі дні, що я там прожив, то вийде, може, й до року. Оскільки я за натурою пленерист, тобто художник, що любить спілкування  з живою природою та творчість у її атмосфері, ця виставка – спроба розповісти, що мене під час моїх гуцульських вакацій хвилювало".

Варте уваги, що майже всі роботи глядач (якщо не брати до уваги дружину художника) побачить уперше. Як варте уваги і те, що днями – 29 вересня – Юрій Ямаш презентував у стінах Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької одинадцяту свою монографію – власне дослідження про архітектуру Львівської опери напередодні її 120-річчя.

Ярина Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал