Соціальна картка. На Львівщині найближчим часом спробують порахувати точну кількість пільговиків у маршрутках

Ринок пасажирських перевезень області оцінюють у пів мільярда гривень.

Львівська обласна адміністрація закупила електронне забезпечення для соціальної картки і вже до кінця цього тижня розраховує отримати погодження від Мінцифри. Наступного тижня має з'явитися розпорядження голови ЛОДА про встановлення та застосування автоматичної системи обліку оплати пільгового проїзду та проведення інвестиційного конкурсу на впровадження електронного квитка на території Львівської області. Про це повідомив заступник голови ЛОДА Тарас Грень, передає "Еспресо.Захід".

За словами чиновника,  станом на 30 вересня у Львівській області з різних бюджетів виділили близько 114 млн грн для відшкодування пільгового перевезення.  З них 80  млн виділило місто Львів. Реально грошима оплачено уже близько 60 млн. Утім водії і далі воюють з пільговиками і на свій розсуд вирішують, брати такого пасажира чи ні.

"Проблема в тому, що у нас пасажирські перевезення за латинською системою, де пасажир дає гроші водієві. Правильна система мала б відбуватись таким чином, щоб органи місцевого самоврядування платили перевізнику на кілометр пробігу.  Влада має бути і замовником послуги,  і фінансовим оператором, - каже Тарас Грень. – Друга проблема полягає у відсутності обліку. Доти, доки у нас не буде обліку перевезень, доти ми будемо говорити про неефективне використання коштів. Іншого варіанту, як електронний облік не існує. Тому Львівська область буде першою, яка запустить електронний квиток". Обласний Е-квиток запустити складніше, оскільки він стосуватиметься різних бюджетів. Попри все, це єдиний спосіб навести лад у пасажирських перевезеннях.

Крім того, у ЛОДА скаржаться, що тепер не мають впливу на формування тарифів на міжміські чи приміські перевезення. Тож єдиною реакцією на те, що частина перевізників цими днями підняли ціни, може бути подання скарги до Антимонопольного комітету.

Загалом ринок пасажирських перевезень в області оцінюють приблизно у пів мільярда гривень, але значна частина з цієї суми – необлікована готівка, з якої не сплачують жодних податків.