Роман Матис став незалежним кандидатом на голову Львівської ОТГ

Відомий підприємець, який останні п'ять років займався інвестиційною політикою у Львівській ОДА, сьогодні, в останній день реєстрації на місцеві вибори, став кандидатом у мери Львова.

Про це Роман Матис повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

"Маю результати, якими можу похвалитися. Маю ідеї, які готовий реалізувати. Зробимо Львів успішним, нарешті! Не представляю жодних політичних брендів. Зареєструвався кандидатом на посаду міського голови Львова", – написав він у своєму повідомленні.

В ексклюзивному інтерв’ю для "Еспресо.Захід" Роман Матис розповів про мотиви цього кроку та своє бачення роботи на посаді.

Читайте також: Релокація підприємств: як Львівщина шукає шляхи виходу з кризи

Що Вас спонукало йти в мери Львова? Адже так багато кандидатів від різних партій…

Власне це і спонукало, що багато кандидатів від різних партій. Це призводить до того, що чимало достойних людей не можуть йти на вибори або залежні від партійних структур. А дехто зі справді хороших кандидатів не зможе стати міським головою, бо над ним домінує партійний бренд.

І крайні опитування показують, що багато кандидатів від партій отримують мізерні відсотки голосів. А в той час трійка лідерів мусолиться та ж сама і жодної альтернативи не проглядається.

Тому питання номер один – це донести до виборця, якщо ви обираєте партійний бренд, то обирайте його як партію, що представлятиме ваші інтереси у міській раді, а мер має бути поза партійними процесами і має бути головою всіх львів'ян, незалежно від їх політичних уподобань.

У нас вже був, та й досі є, мер, який не займався містом, а взявся розбудовувати свою партію…

Я свого часу, коли почалась розбудова цієї партії, казав, що це погана ідея, бо місто від того лише програє. І я не змінив думки, що політика загальнонаціонального масштабу не повинна бути домінуючою на місцевих виборах. Тут йдеться про локальний менеджмент, вирішення місцевих проблем, візію і лише потім інтеграцію в загальнополітичний дискурс.

Коли Ви прийняли для себе рішення йти на вибори міського голови?

Функціонально я готовий до таких викликів. Я п'ять років у державній службі, знаю процеси зсередини. 16 років живу у цьому місті і робив тут бізнес як підприємець. Морально розумію, що потрібно бізнесу. Також знаю, що основа і сила громади у її добробуті. Тому бізнес треба слухати і підтримувати. Адже це ті об’єкти, які створюють робочі місця і наповнюють бюджет, з якого вже потім можна розвивати місто і обіцяти виборцям чисту воду чи якісний транспорт. Тобто всі обіцяють, що можна зробити коштом бюджету, але ніхто не каже, що потрібно зробити, щоби цей бюджет стабільно наповнювався і зростав. Та й і не думає про це ніхто – просто кредитуємось, кредитуємось, кредитуємось…

Чи буде якесь об'єднання зусиль з іншими кандидатами чи партіями?

Впродовж цих підготовчих передвиборчих зусиль я отримував ряд пропозицій від різних політичних сил, аби стати лицем їхнього політичного бренду у різні рівні влади та кандидатом на міського голову. Навіть були звернення ще напередодні конференцій, що відбувались у ці вихідні. Але я усім відповідав, що вийшов з політичних процесів ще у 2019 році і не вважаю, що на місцевому рівні загальнодержавний політичний бренд має бути домінуючим.

Адже, на жаль, ми маємо непоодинокі випадки, коли прикриваючись політиками загальнонаціонального масштабу, на локальному рівні у списки потрапляють люди, які або ніколи не брали участі у політичних процесах, або представляють свої персональні інтереси, чи, що ще гірше, інтереси конкретних олігархів чи місцевих мікроолігархів.

Я відкинув усі ці пропозиції, бо вважаю, що для мене важливо донести свої ідеї, а не стати частиною політичної команди.

А хто буде складати Вашу команду на виборах і ввійде у владні кабінети у разі Вашої перемоги?

Протягом моєї роботи в обласній адміністрації, я весь час спілкувався і працював виключно з бізнесом, не був дотичний до бюджетних процесів. І, відповідно, люди, які у мене працювали, зараз розійшлися по різних бізнес-проєктах. Але вони залишаються моїми однодумцями і агентами змін. Тому, у випадку позитивного результату, я покладаюся на добрих три десятки професіоналів, які готові долучитися до команди і змінювати місто разом зі мною.

Я готувався до кампанії, маю програму дій і стратегію і спробую вкластись у цей короткий період, щоби донести їх до виборців та, можливо, й інших кандидатів.