Еспресо. Захід

Йорданська вода мовою фізики: українські вчені дослідили вплив молитви на структуру води

Ірина Березовська
18 січня, 2021 понедiлок
11:51

Вивчення освяченої води і її вплив на здоров’я людини планують продовжити цього року на найсучаснішому обладнанні.

"Той третій празник" особливий, бо приносить нам ще й освячення води, яку вважають цілющою. Зі стихир, які співаються цього тижня на богослужіннях, дізнаємося, що перший празник (Різдво) – світлий, а другий (Богоявлення) – ще славніший.У цей день навіть природа реагує на явлення Бога людині: вважається, що всі водойми стають тими самими водами Йордану, які освятив Своєю присутністю Христос понад 2 000 років тому.

"Днесь йорданські води перетворюються на цілющі Господнім пришестям... щоб освятилися води ці силою, діянням і зішестям Святого Духа", "щоб на води ці сходило очищальне діяння пресущної Тройці", "щоб була їм дарована благодать ізбавлення, благословення Йорданове, силою і діянням, і зішестям Святого Духа", "щоб вода ця стала даром освячення, ізбавленням від гріхів, на зцілення душі і тіла і на всяку особливу користь", "щоб була вона на очищення душ і тілес усім, що з вірою черпають і причащаються нею", – так говориться про йорданську воду у молитвах чину Великого водосвяття.

А що говорить сучасна наука про воду і дива, які вона в собі несе? У 2003-ому таке нехитре питання Церква на запит тодішнього патріарха Філарета поставила Інституту фізики НАНУ. У підсумку, науковці отримали дуже цікаві дані. Цього року напередодні Богоявлення "Еспресо.Захід" розмовляв не зі священниками, а з науковцями.

Жива вода?

Науковці послідовні – вони підтверджують глобальний вимір свята Богоявлення. У 2003-ому українські вчені з НАН України експериментально довели, що йорданська вода цілюща і зберігає свої властивості, навіть якщо її розвести кип’яченою водою, а ще – змінює свою структуру.

"2003 року Церква звернулася до Інституту фізики і запросила нас дослідити таке явище як Водохреща. Дослідженнями керував засновник відділу молекулярної фотоелектроніки Інституту фізики НАН України, директор НДІ екології людини, доктор фізико-математичних наук, професор Михайло Курик. І з цього приводу він зустрічався з патріархом Філаретом. Це було дуже важливо у нашій справі, адже це не була з нашого боку перевірка Церкви, а співпраця Церкви і науки. За версією Церкви, 19 січня Божа благодать спускається на Землю, і  вся водна гладь набуває енергії та оживає", - згадує Ярослав Прищенко, один із членів команди з дослідження йорданської води, керівник відділу Українського інституту екології людини.                     

Команда українських вчених понад 10 років досліджувала воду, здійснювала експерименти і з року в рік вони помічали одну й ту ж річ – терапевтичну дію йорданської води на людський організм.

Щороку з 9 по 23 січня науковці спостерігали за фізичними властивостями води з одного джерела.Незвичних властивостей вода набуває лише 18 -19 січня. У води змінюється багато метрик - кислотно-лужний баланс, електропровiднiсть, бiополе, а частотний спектр її випромiнювання стає подiбним до електромагнiтних випромiнювань здорової людини.

Науковці збирали зразки води з різних храмів, різних святинь. Проте коли в якийсь момент стали досліджувати воду, набрану на Водохрестя з рiзних водойм, навiть тих, в яких не проводили церковне освячення, фізики здивувалися.

У рамках експерименту науковці давали йорданську воду учасникам.Люди випивали її за п’ять-десять хвилині пiсля цього їх обстежували кожні пiв години. У такий спосіб вдалося з’ясувати, що стан внутрішніх органів (шлунок, печiнка, серце, нирки, кишкiвник) змiнювався! І не просто змінювався стан, а люди з патологіями внутрішніх органів переживали те, що називається  зціленням!

"Це не відбувалося негайно, але в міру надходження води. Спочатку позитивні зміни зафіксовані у стравоході, шлунку, підшлунковій, нирках, кишківнику – такий був шлях води у травній системі. Йорданська вода діяла як ліки широкого спектра дії, у неї не було ознак ліків від конкретної недуги – вона зцілювала всі органи відразу.Покращувалася робота всіх органів і систем, імунітет починав ефективнiше працювати, учасники експерименту ставали спокійнішими. В лабораторії ми нічого надзвичайного не робили з йорданською водою, не зберігали її в срібному посуді, як вважають скептики", – розповідає науковець.

Всі отримані результати фізики зафіксували у статистичних звітах. Проте пояснення цього феномена досі не мають. Дехто з команди дослідників не вірив у диво, не був особливо віруючим, але експерименти змусили задуматися всіх.

Випромінювання, яке буває лише на Йордан

На думку Віктора Жукова, наукового спiвробiтника Iнституту екологiї людини, учасника команди з дослідження йорданської води, оскільки людина сама складається з 72% води, тому добре сприймає інформацію, "записану" в йорданській воді, яка ніби заміщує воду з хвороботворним зарядом.

А ще вода має пам’ять. За словами науковців, її структура і питома провідність змінюються під час молитви освячення, на неї впливає якесь невідоме науці космічне випромінювання. Воно спостерігається тільки 17 або 19 січня, решту року його не фіксують. Нетипових цілющих властивостей вода набуває тільки раз у році! Хоча вода "відчуває"й інші релігійні свята. Якось у 2003-ому колега професора Курика привіз йому 25 запакованих півлітрових пляшечок води. Це було 5 січня. Науковець досліджував цю воду до 22 січня. У результаті  вони порівняли всі показники у графіках і  зафіксували зміну енергетичних характеристик води. Вода "відчуває" Різдво, Новий рік за старим стилем. Але найбільш вагомі зміни стаються з водою саме на Водохреща.

Щороку з 9 до 23 січня професор Курик проводив заміри показників води. Вплив невідомого випромінювання циклічно повторюється щороку. Як впливають ці події на людину? Через її внутрішню воду. Адже що основне в живому організмі? Вода, яка там завжди є, це так звана внутріклітинна вода.

Складається враження, каже вчений, що з 18 на 19 січня Земля проходить якесь особливе опромінення, в результаті якого всі живі структури набувають енергії. Як достеменно пояснити це, науковці поки що не знають.

До речі, науковець стверджує, що освячення Йорданської води проходить через атмосферну воду. "Треба відкривати пляшечку під час освячення - так вода краще піддається цілющим змінам. Сам професор Курик  теж цей феномен досліджував: одну пляшечку відкривав, а іншу залишав щільно закоркованою. Потім порівнював фізичні параметри води з обох посудин. Як виявилося, позитивних змін було більше у відкоркованій тарі", - ділиться секретом цілющої води Ярослав Прищенко.

Коли загадок більше, ніж відповідей…

2017-го професора Михайла Курика не стало. Однак його справа живе.Команда науковців, з якими він проводив дослідження йорданської води, планує продовжити дослідження.

"Хочемо провести нові дослідження з допомогою новішого обладнання. Найімовірніше, це станеться уже цього року. З часу проведення експерименту пройшло кілька років, з'явилися сучасніші матеріали, вони дадуть ще точніший результат. Зокрема, хочемо подивитися, як реагує структура води на космічне випромінювання у різні свята, не лише на Водохреще. Якщо наша теорія про те, що вода змінюється під час християнських свят, спрацює, то зможемо сказати слово на захист котрогось із календарів. Це буде дуже цікавий досвід і для науковців, і для всіх українців", – переконаний Ярослав Прищенко.

Обов’язковою умовою нового етапу досліджень впливу освяченої води має стати співпраця з Церквою.

"Мені відомо, що деякі науковці зареєстрували зміни у структурі води і 15 січня, інші науковці – в інші дні січня. Важко зараз сказати, чому так. Але знаю точно, що професор Курик і вся наша команда починали роботу із благословення патріарха Філарета і на замовлення Церкви. Професор Курик отримав результат, який не суперечить науці. Знаю про інших науковців, які бралися досліджувати вплив молитов освячення на структуру води і робили це без дозволу Церкви, навіть без благословення священника. Ці науковці потім дуже сильно хворіли… Я би так не робив. З мого досвіду, на такі дослідження має бути благословення Церкви, а ще сам науковець має бути духовно чистою людиною. Такою, як був професор Курик. Може, тому й мені важко наважитися на продовження досліджень у цьому напрямі, що розумію, з чим маю справу", - роздумує Ярослав Прищенко.

Науковець переконаний, що по-іншому просто ніяк. Доказів цьому має предостатньо. Розповідає про випадок з власного життя, який стала для нього ще одним аргументом на користь співпраці з Церквою.

"Якось у себе на дачі я спостеріг цікавий випадок. У селі під Києвом у нас був будиночок з криницею. І в якийсь момент ми з родиною вирішили освятити помешкання. Покликали священника, у нас на дачі була лише ікона Матері Божої "Живоносне Джерело". З нею і відбулося освячення. З того часу я помітив цікаву властивість води з криниці на дачі. Я виміряв РН води і виявилося, що прилад почав показувати високолужну воду.  Я продовжував спостерігати за складом води весь час, і вода продовжувала бути високолужною. Це спостерігалося близько року після освячення. І мої колеги-науковці були здивовані. Досі не розумію, чому так. Чи то вода після освячення помешкання і подвір'я змінила свої властивості, чи був якийсь інший чинник, про який ми не знаємо?", – розмірковує фізик.

А нещодавно у момент місячного затемнення у Ярослава Прищенка вибухнув РН-метр. Він проводив рутинні дослідження води у цей день. Прилад просто розколовся на друзки. Ми ще мало знаємо про природу…

"Взагалі вода – це квінтесенція усього живого на планеті. Її формула проста, її всі пам’ятають ще зі школи – Н2О. Що таке Сонце? Це водень, той самий Н, який входить і до води.  Вода реагує на найменші зміни у середовищі. Точнішого визначення стану усього живого просто немає. Знаємо про воду – знаємо про себе і природу. Коли ми беремося до дослідження таких речей, то багато цікавого можемо дізнатися такого, про які не задумувалися раніше, не бачили зв’язку людини і Космосу, ще раз підтверджуємо те, що нам каже Євангеліє", – переконаний науковець.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
11:10
Ексклюзив
Гуманітарна допомога
Були випадки, що звіти про гуманітарну допомогу зникали з системи, – керівник ГО "Нескорені" Олександр Лабецький
10:42
блокування кордону
Рух вантажівок відновлено: польські фермери розблокували два пункти пропуску
10:20
Ексклюзив
військовий Іван з позивним Кардан
Місцеві на Луганщині постійно здавали позиції ЗСУ, – військовий Іван
10:01
KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
Старий хіт на новий лад: KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
09:31
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 20 квітня
09:13
інцидент з ТЦК в Ужгороді
В Ужгороді група жінок накинулася на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат
08:50
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 20 квітня, і завтра
08:35
Ексклюзив
Оксана Мороз
Звідки взявся тренд "я ухилянт" та чи працює Остап Стахів на російські ІПСО. Розмова з Оксаною Мороз
2024, п'ятниця
19 квітня
22:57
Це питання можна вирішити, - румунський посадовець про потяг з Чернівців до Сучави
22:39
На Закарпатті 24-річний чоловік може отримати до 15 років тюрми через вбивство жінки
22:30
Андрій Садовий з дружиною
Регулятор азартних ігор виписав компанії дружини Андрія Садового штраф у 5 млн грн
22:20
сказ кіт
На Прикарпатті виявили сказ у домашнього кота, який покусав господаря
22:00
Денис Снігур
У Львові відкрили пам'ятну дошку загиблому прикордоннику Денису Снігуру
21:38
Посадовцю Львівспецкомунтрансу, який переправляв ухилянтів за кордон, обрано запобіжний захід
21:20
У Львові зіштовхнулися два трамваї
21:03
книги
За три роки з бібліотек Франківщини вилучили понад 1,5 млн російськомовних видань
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобельський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
Більше новин