Еспресо. Захід

Загадкова "хвороба Х"

Зоряна Круль
8 січня, 2021 п'ятниця
10:00
Зміст

Невідомий науці вірус, який викликає симптоми, схожі на гарячку Ебола, може швидко поширитися світом.

Невідомий науці вірус може швидко поширитися світом, викликавши нову, "апокаліптичну" пандемію? Подробиці з'ясовувала журналістка "Еспресо.Захід".                                                                                        

Пандемія COVID-19 – не перша і, вочевидь, не остання. Починаючи з 1901 року, коли було ідентифіковано збудника жовтої лихоманки, вчені щороку виявляють по 3-4 нових віруси. Практично всі вони – тваринного походження, проте здатні викликати захворювання у людей. Людству слід бути напоготові, адже наслідки масштабного поширення чергового смертоносного патогена можуть виявитися катастрофічними. Днями гіпотетична загроза знову набула реальних обрисів. У Демократичній Республіці Конго зафіксували перший випадок загадкової хвороби "Х", про яку ВООЗ попереджав ще два роки тому. Невідомий науці вірус, який викликає симптоми, схожі на гарячку Ебола, може швидко поширитися світом. Набагато швидше, ніж поширюється SARS-CoV-2.

"Нам доведеться мати справу з чимось, чого ми раніше ніколи не бачили"

У 2018 році експерти прогнозували, що нова хвороба може походити з різних джерел, але, ймовірно, це буде зооноз, тобто "нульовий пацієнт" "підчепить" вірус від тварини. "Нам доведеться мати справу з чимось, чого ми раніше ніколи не бачили", - таку думку озвучив виданню The Telegraph Джон-Арне Роттінген, виконавчий директор Норвезької дослідницької ради і науковий радник Комітету ВООЗ.

У світі тільки й мови, що про COVID-19 – щодня виявляють сотні тисяч нових випадків захворювання. На тлі цього інформаційного галасу скупі повідомлення про епідемію гарячки Ебола просто губляться. А вона у Західній Африці триває ось уже 45 років. Збудники – 5 видів РНК-вмісних вірусів, найагресивніший з яких – вид Заїр, вперше були виділені у 1976 році. Людині вони передалися від диких тварин, а тропічний клімат і злидні місцевого населення створили ідеальне середовище для їх швидкого поширення. Відтоді фіксувалося кілька серйозних спалахів цього захворювання. В епіцентрі епідемії гарячки - Демократичній Республіці Конго – люди не мають змоги регулярно мити руки з милом, адже вода тут – на вагу золота. Якщо пацієнт зміг побороти хворобу, впродовж наступних трьох місяців (!) повинен перебувати на самоізоляції, що нереально, якщо ділить дах ще з десятьма членами сім'ї. Аби відновитися, мусить повноцінно харчуватися. А від недоїдання, згідно зі статистикою ООН, у цій країні потерпає 2/3 населення. "Ахіллесова п’ята" вірусу Ебола – це момент, коли хворий починає виділяти вірус у навколишнє середовище. Це відчувається на етапі, коли людина не може підвестися з ліжка і, відповідно, потребує стороннього догляду. Інфекція передається при контакті з біологічними рідинами хворого і речами, забрудненими ними. Це стало однією з причин, чому вірусу Ебола свого часу не вдалося зробити того, що вдалося коронавірусу – викликати світову пандемію.

До місцевих лікарень у Конго щодня госпіталізують пацієнтів з підозрою на цю недугу. Помирає у середньому кожен другий пацієнт (для порівняння, коефіцієнт летальності від COVID-19 становить 2,16%). Щоб підтвердити діагноз, хворим проводять тестування на наявність вірусу у крові. Днями до одного зі шпиталів привезли жінку з клінічними проявами хвороби, яку спричиняє вірус Ебола – високою температурою і численними кровотечами. Однак результат тесту виявився негативним. Перевірку провели ще раз і ще раз. Сумніву не було. Це – не Ебола. Але і не малярія, не черевний тиф, не лептоспіроз, не холера, не чума і не будь-яка інша геморагічна лихоманка. А що ж тоді? Вчені б'ють на сполох: місцева жителька може виявитися "нульовим пацієнтом" нової інфекційної хвороби. Медики ізолювали жінку та її двох дітей в окремий бокс, але досі не поставили пацієнтці остаточного діагнозу. "Проводимо додаткові дослідження, щоб з'ясувати, що ж відбувається насправді. За станом на сьогодні у нас є вже кілька підозрілих випадків", - повідомив у коментарі CNN головний лікар Інгенде (адміністративної території у провінції Екватур), конголезький лікар, доктор Крістіан Бомпаланга. Цей випадок прокоментував також авторитетний мікробіолог Жан-Жак Муембе Тамфум, один із перших дослідників вірус Ебола, який підтвердив побоювання колег: "Новий вірус може викликати нову пандемію". Науковець є прихильником теорії, що перший пацієнт заразився коронавірусом на ринку у китайському місті Ухань і не обов’язково, щоб джерелом інфекції був кажан чи інша екзотична живність. "У всьому світі працівники м'ясної промисловості контактують з тваринами, яких утримують в антисанітарних умовах, а тому такі ситуації будуть й надалі повторюватися", - переконаний фахівець.    

"Нової пандемії слід очікувати будь-якої миті. Це може трапитися вже цього  року або через 10-12 років"

Появу нових та мутацію "старих" вірусів, до яких належить у тому числі SARS-CoV-2, експерти пов'язують з втручанням у дику природу – людина контактує з вірусами, які до сьогодні вражали лише тварин. Тож на думку вчених, нова пандемія – це лише питання часу і єдиний спосіб уберегти людство від катастрофи, що наближається, – припинити вирубку лісів. Професор Роберт Уокер прогнозує: до 2064 року тропічні ліси Амазонії ("легені планети", які займають площу у 5,5 млн. кв. м) перетворяться на суху, порослу чагарником рівнину. Це стане точкою неповернення. "Якщо рубати ліси, великі тварини вимруть, а дрібні (такі як щурі) і комахи – переберуться до сіл та принесуть нам віруси, з якими ми ще не "знайомі", - пояснює доктор Жан-Жак Муембе Тамфум. Проте його український колега, лікар-інфекціоніст Микола Фірсов (на фото) вважає, що людству це не допоможе і нової пандемії слід очікувати будь-якої миті: "Це може трапитися вже цього року або через 10-12 років. Кількість населення Землі стрімко збільшується. Коли у 1918-1919 рр. лютувала "іспанка" (пандемія "іспанського" грипу), на планеті проживало 1,7 млрд. людей. А сьогодні – понад 8 млрд. Століття тому люди пересувалися або пішки, або кіньми – і ми бачимо, що це не зупинило поширення вірусу. Сьогодні ж з одного материка на інший можна дістатися за кілька годин. Крім того, світ продовжує урбанізуватися. Більшість проживає у великих густонаселених містах і якщо новий вірус також буде передаватися повітряно-крапельним шляхом (як у випадку з коронавірусом), уникнути зараження буде практично неможливо". "А от вже подальший розвиток подій, - каже лікар, - залежатиме від контагіозності вірусу, показників летальності і того, як швидко вчені зможуть створити від нього вакцину".

 

Джерело: фото надане Миколою Фірсовим

Інфекціоніст додає: "Новий вірус – не обов’язково новий, у прямому сенсі цього слова". Віруси мають властивість мутувати. Так трапилося і зі SARS-CoV-2. Вперше вірус з родини коронавірусів був виділений 55 років тому і до першого випадку захворювання, яке викликав SARS-CoV у 2002 році (важкого гострого респіраторного синдрому або, як його називали у ЗМІ, "атипової пневмонії") уваги епідеміологів не привертав - більшість коронавірусів (а їх налічується 43 види) викликають лише легку застуду. Мутувавши і будучи при цьому високозаразним, новий "старий" коронавірус швидко поширився світом. 

"За моїм припущенням, зі SARS-CoV-2 уже "познайомилося"… близько 15 мільйонів українців"

Джерело: фото надане Миколою Фірсовим. Микола Фірсов – лікар з майже 60-річним стажем. У 1977-80-х рр. брав участь у гуманітарних місіях СРСР в країнах Африки (республіки Ніґер, Мавританія), де приймав по 200 пацієнтів на день.

Лікар заспокоює: загадкова хвороба "Х" українцям не загрожує. Швидше за все, вірус виявиться новим збудником геморагічної гарячки і не вийде за межі Африканського континенту. Проте це не означає, що потрібно втрачати пильність. "Всі вже забули про СНІД, а в Україні – близько 50 тисяч людей живе з цим діагнозом і ще понад 140 тисяч – ВІЛ-інфіковані, тобто заразилися цим вірусом, але хвороба у них ще не розвинулася. На щастя, вірус імунодефіциту людини передається лише статевим шляхом або безпосередньо з кров'ю, а не повітряно-крапельним шляхом, тому у нас не фіксують мільйони випадків захворювання", - пояснює інфекціоніст і припускає, що зі SARS-CoV-2 уже "познайомилося"… близько 15 мільйонів українців: "До мене на прийом приходять хворі з COVID-19. Хворіє вся родина, а тест здає лише один. Людей можна зрозуміти: за ПЛР-тест треба заплатити 900 гривень, тож його здає тільки той, у кого перебіг хвороби найважчий. Всі інші у статистику не потрапляють. Це пояснює, чому у Франції, Італії, інших країнах захворюваність є набагато вищою, ніж у нас. Те саме зі смертністю. Українці не наділені кращим імунним захистом від COVID-19. Просто у нас всі, хто мав померти від ускладнень коронавірусної хвороби, померли від чогось іншого. Середня тривалість життя українця – 72 роки і це – найнижчий показник в Європі. Європейці живуть на 10-15 років довше. Це у Європі хворий на діабет живе до 90 років, а в Україні – ледве до 50-55 "дотягує".

● Нагадаємо: на 6 січня від ускладнень коронавірусної інфекції померло вже майже 20 тисяч українців.    

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

 

 

     

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
3 травня
18:56
тюльпанове дерево
Родичі магнолій: у Мукачеві почали квітнути тюльпанові дерева
18:49
Судовий вирок
Суд звільнив від відповідальності посадовця СБУ на Прикарпатті, якого звинувачували у привласненні допомоги
18:32
На Хмельниччині у власність держави повернули землі історико-культурного призначення вартістю 160 млн грн
18:31
Тепло і без дощу: прогноз погоди у Львові та на Львівщині на 4 травня
18:11
Під час бойового завдання загинув підполковник Василь Матюк з Волині
18:00
безпілотники для прикордонників
Волинським прикордонникам передали безпілотники, які вилучили у контрабандистів
17:43
заступник голови Чернівецької ОВА Валентин Пабат
Керівнику Чернівецької ОВА призначили нового заступника
17:41
Ексклюзив
Аркуш
Чи може людина після вручення повістки потрапити у бригаду, яку сама обрала. Відповідь рекрутера
17:18
новини Львова
Медики зі Львівщини допомогли жінці з прифронтового Степногірська
17:16
квадрокоптери
Пустомитівська громада передала воїнам 12 квадрокоптерів
17:05
ножиці
У Чернівцях чоловік з ножицями напав на поліцейського, його судитимуть
16:52
новини Закарпаття
До України без декларування намагалися незаконно ввезти побутову хімію на понад мільйон грн
16:43
Юрій Рокецький, Мертвий Півень
До Львова повертаються Флюгери: програма фестивалю
16:30
Естонець хотів вивезти через Волинь книги царської Росії
Естонець хотів вивезти через Волинь книги царської Росії
16:17
новини Закарпаття
На Закарпатті автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав, передали військовим
16:11
Оновлено
Великодні гаївки у Львівському скансені
Куди піти у Львові із 29 квітня і по 6 травня: Великдень у Гаю та Вівальді. Альбіоні
16:03
новини Львова
У Львові іноземець, погрожуючи ножем барменові, обікрав ресторан: поліція затримала чоловіка
15:47
пл. Міцкевича, 4
Укрексімбанк не зміг продати будівлю на пл. Міцкевича у Львові
15:32
На Волині віднайшли ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі
На Волині віднайшли ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі
15:20
порятунок туриста на Прикарпатті
Прикарпатські рятувальники спустили із Говерли травмованого дніпрянина
15:07
новини Закарпаття
Виманив у дружини військового понад $10 тис. за "звільнення чоловіка з полону": на Закарпатті перед судом постане шахрай
14:52
Зґвалтування дитини
На Тернопільщині 10 років присудили чоловікові, який зґвалтував неповнолітню доньку
14:36
новини Закарпаття
На Закарпатті у двох ДТП постраждали діти
14:23
На Хмельниччині в руках 32-річного чоловіка вибухнула граната, його госпіталізували
На Хмельниччині в руках 32-річного чоловіка вибухнула граната, його госпіталізували
14:15
Оновлено
Зеленський у Хмельницькому відвідав поранених воїнів і вручив їм нагороди
Зеленський у Хмельницькому провів нараду щодо безпекової ситуації та вручив нагороди пораненим воїнам
14:07
новини Львова
У львівському "Охматдиті" змонтували сучасний комп’ютерний томограф за 12,8 млн грн
13:35
МАФ
У Львові демонтують МАФи на Стрийській
13:26
На Буковині жінка намагалася купити дозвіл на виїзд чоловіка за кордон
На Буковині жінка намагалася купити дозвіл на виїзд чоловіка за кордон
13:10
З України до Польщі намагалися вивезти скрипку Страдіварі 1713 року
З України до Польщі намагалися вивезти скрипку Страдіварі 1713 року
12:54
діти
У Луцьку через отруєння невідомою речовиною помер 2-річний хлопчик
12:50
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках на 3 травня
12:37
На Львівщині викрили підпільний цех з виробництва алкоголю
Близько 5500 літрів сурогату: на Львівщині викрили підпільний цех з виробництва алкоголю
12:21
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон у Львові
Кемерон прибув до Львова, Британія покращує умови для інвесторів у Львівщину
12:09
Православна церква України
Скільки храмів за час масштабної війни перейшло з УПЦ МП до ПЦУ, а скільки залишилося в московській церкві: дані Опендатабот
11:53
Група туристів з Києва заблукала у лісі поблизу гори Парашка
Група туристів з Києва заблукала у лісі поблизу гори Парашка на Львівщині – допомогли рятувальники
11:35
Тероборона Рівненщини запрошує на службу
Тероборона Рівненщини запрошує на службу: топ-5 посад, що можуть вас зацікавити
11:20
Сергій Тюрін
Зеленський призначив голову Хмельницької ОВА
11:08
На Волині демобілізували 88 прикордонників-строковиків
На Волині демобілізували 88 прикордонників-строковиків
10:56
перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 2 травня
10:45
Біля Львова BMW X5 зіткнувся з вантажівкою, постраждали троє людей
Біля Львова BMW X5 зіткнувся з вантажівкою, постраждали троє людей
Більше новин