Еспресо. Захід

"Громадянин-підприємець – це найбільший жах для влади", – Ксенія Ляпіна

Зіновія Воронович
1 грудня, 2020 вiвторок
08:58

Що таке РРО і чому дрібний бізнес так боїться його використовувати.

Цього тижня підприємці з усієї України знову з'їхались на Податковий майдан "Право на працю" до Києва. Зокрема, під стінами Верховної Ради обстоюватимуть свої вимоги майже дві тисячі підприємців з Львівщини. Вимоги ФОПів незмінні вже кілька місяців: скасування обов'язкових РРО для мікробізнесу та так званий "кешбек" за помилки в чеках. Чому дрібний бізнес не може використовувати РРО, навіть якщо це просто безплатний додаток на смартфон, "Еспресо.Захід" розповіла ексголова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

У невеликих магазинах, кафе переважно видають нефіскальні чеки. Яка різниця між нефіскальним і фіскальним чеком, що його так бояться підприємці?

Нефіскальний чек – просто роздруківка вашого рахунку. Фіскальний іде вже з відповідним кодуванням, з ідентифікацією товару і миттєвою передачею інформації на сайт податкової. Фіскальний РРО, чи то у касовий апарат, чи програмне забезпечення, означає, що кожна трансакція в момент її здійснення передається на сайт податкової служби. Споживач отримує чек, де написана назва товару з якимись цифрами і ціна. Що то за циферки, покупця не цікавить, головне аби сума була правильна. І що б там не казав Гетманцев про те, що можна як завгодно ідентифікувати товари, товарний облік мусить бути. Правда полягає в тому, якщо ти хочеш ідентифікувати товар, ти маєш його якимось чином описати і запрограмувати заздалегідь. От до ризикових груп товарів, при торгівлі якими обов'язкове РРО, віднесли "текстиль". Кабінет міністрів видав постанову, де до текстилю відніс увесь одяг, взуття і навіть штучні квіти. До нас звернулася підприємниця, яка торгує домашнім текстилем: від серветок і скатертин до ниток для вишивання. У неї десятки тисяч найменувань, бо є нитки різних видів, кольорів. Ви собі уявляєте обсяг роботи, який вона має проробити, аби все кодувати, а потім щоразу вносити зміни?

Тобто найскладніше буде підприємцям, які мають багато дешевого товару, наприклад, кіоск з канцтоварами?

Це і є мікробізнес. Фурнітура, канцтовари, шкарпетки, недорогий одяг. Це основний товар мікробізнесу. Саме тому мікробізнес кричить, що не може забезпечити роботу РРО. Бо дрібний підприємець сам собі і директор, і бухгалтер, і товарознавець, і вантажник. У мережевих маркетів, які власне й замовили усю цю фіскалізацію, бо хочуть позбутися конкуренції з боку мікробізнесу, є спеціальні відділи, які займаються кодуванням. Там логістика побудована так, що товар спочатку проходить через цей відділ, де його кодують. Це велика менеджерська робота. Якщо підприємець має магазинчик з великим асортиментом, то йому треба було б наймати двох людей додатково: бухгалтера і товарознавця. Депутат зі "слуги народу"  розповів, що його друг має продуктову крамничку десь у Полтавській області. Ця крамниця працює 24 години на добу: о четвертій ранку привозять свіже молоко, о шостій – хліб, впродовж дня також привозять товар. Виходить, щоразу, коли привозять новий товар, треба зачиняти магазин, щоб внести все це. Він порахував, що аби брати на роботу ще одну людину, треба підвищувати ціни на 20-30%. Але це нереально, бо купівельна спроможність і так падає.

На наші акції приїжджали люди, які привозили з собою те, що в Києві, мабуть, й уявити не можуть, – книгу, куди записують борги. Тобто людина не має грошей, просить у магазині борошна чи хліба, і їй дають. А потім, коли отримує зарплату чи пенсію, розраховується. Такі зошити – норма в селах. Як це можна провести через РРО? Можновладці в Києві навіть не уявляють собі, що люди можуть брати в борг продукти.

Гетманцев, який є професором у податковій юриспруденції, розповідає ФОПам, які переважно не мають відповідної освіти, що нічого складного у веденні електронного РРО нема. Хоча, мені здається, якби його посадили за те РРО і змусили попрацювати в реальних умовах, то цей професор наробив би стільки помилок, що ніякої зарплати не вистачить на штрафи.

Ще одна проблема в селах чи віддалених містечках – там не завжди стабільний інтернет. Якщо продавець використовує програмний РРО, а інтернет зник. Що тоді?

Раніше, коли РРО був лише у вигляді класичного касового апарату з еквайрінгом, паралельно була пропечатана, зареєстрована у податковій книга обліку, яка використовується на момент коли РРО або не працює, або немає зв'язку. Потім все з цієї книги вноситься в РРО, коли він запрацював. Як це має бути з програмним РРО, незрозуміло. Можливо, також до смартфону ще книжку треба буде реєструвати. Попередні рекомендації: припиняти роботу, якщо пропав Інтернет. Так пів України зразу можуть припинити роботу, бо Інтернет пропадає щодня.

Часто закидають, що спрощена система оподаткування – це спосіб ухилитись від сплати податків. За вашими оцінками, скільки ФОПів насправді не є підприємцями, а найманими працівниками?

Зловживають будь-якими податками. ПДВ зловживають, коли роблять "скрутки" і повертають неіснуючий ПДВ. Податок на прибуток також зменшують, розмиваючи податкову базу. Спрощеною також зловживають. Оформлення ФОПа замість найму працівника, це, безумовно, зловживання. Але РРО цю проблему взагалі ніяк не вирішує. Переважно таке зловживання відбувається у сфері ІТ. Так от – їм РРО все одно не потрібен, бо вони не здійснюють продажу товарів та послуг громадянам. За моїми оцінками, у загальній кількості ФОПів їх десь 10% від третьої групи. Загалом у нас 280 тисяч на першій групі спрощеної системи, 600 тисяч – на другій групі та 500 тисяч – на третій. Це дані за 2019 рік. Прихильники фіскалізації закидають ФОПам у роздрібній торгівлі, що вони насправді продають більше, ніж декларують. А декларують вони всі до мільйона гривень на рік – саме такий оборот може бути без використання касового апарату. Але цей ліміт був встановлений ще до тотальної інфляції, яка відбулась у 2014 році. Тобто якщо його проіндексувати, виходить до 3-4 мільйонів. Приховування обсягів умовне, бо обсяги на використання спрощенки підняли, а ліміт без РРО – ні. Але з іншого боку, ліміт в один мільйон перевищує лише десь 20-30% підприємців. Друге, що закидають ФОПам, що вони торгують без первинних документів. Це правда. Бо первинні документи – це вже товарний облік. ФОПу все одно, чи він купив 300 бобін ниток на Сьомому кілометрі і ще 200 – у Хмельницькому. Йому важливо, що це 500 бобін ниток. Значна частина "білих і пухнастих" імпортерів звинувачують дрібних підприємців у тому, що якщо вони не ведуть первинних документів, отже, вони торгують контрабандою. Це все дурниці. ФОПи купують усе це всередині країни. У кого вони купують? Та їм все одно. Не підприємці повинні контролювати, як той товар провезли в Україну. Гетманцев сказав сакраментальну фразу: доки тут ФОПи можуть продавати, ми нічого не зробимо з Митною службою. Тобто зробити реформу на Митниці їм зась, бо там у схемах серйозні люди задіяні, тому давайте мільйон дрібних підприємців знищимо.

Народна депутатка Софія Федина заявила, що вся ця ситуація, яка відбувається довкола дрібних підприємців, – це помста влади за Майдан, адже саме підприємці були рушійною силою Революції Гідності.

Безумовно, це помста, але не тільки за Майдан. Майдан це лише один з проявів незалежності та самодостатності українського громадянина, який став підприємцем. Громадянин-підприємець – це найбільший жах для влади. Бо він хоче сам працювати, нічого у влади не просить, купити його складно. Він сам заробляє і створює один-два робочих місця для інших. Майдану у 2004-му передували підприємницькі акції. Перше, що зустрів "тріумф" Януковича, – це був податковий Майдан у 2010 році. І далі пішло. Кожна влада, яка намагається побудувати тут тоталітаризм, – ненавидить клас незалежних підприємців.

Як гадаєте, чим закінчаться нинішні акції протесту? Чи готова ця влада піти на поступки підприємцям, бо нині й так непроста ситуація в країні, величезна діра у бюджеті, а тут ще й підприємницькі бунти?

Мені здається, що хтось у високих кабінетах просто не має глузду зрозуміти, що відбувається. А хтось працює на країну-агресора і провокує усі ці події. Нам закидають: що ви робите, ви ж дестабілізуєте країну. Це ми дестабілізуємо країну, чи ті, хто нав'язує нам нереалістичні правила? Влада перегинає через коліно мільйон суб'єктів господарювання та всіх, хто з ними пов'язані, а це загалом чотири мільйони людей. До речі, ФОПи активно голосували за Зеленського і чомусь розраховували на його підтримку. Вони обирали синицю в небі, обрали владу, яка не розуміє, що робить. Але окремі люди у цій владі дуже добре розуміють, що роблять, але мають злочинний умисел. Залишається сподіватись, що до підприємців все ж дослухаються.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
16:32
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
16:26
обшук на шахті
На Львівщині викрили керівників шахти, яким підлеглі будували і ремонтували дачі
16:17
Двоє мешканців Донеччини у Львові організували збут наркотиків поштою
16:06
нелегальний гральний бізнес
Організували нелегальні гральні заклади: на Закарпатті судитимуть 5 мешканців
15:53
Львів цитадель
У Львові на Цитаделі планують зрізати 191 дерево
15:51
Оновлено
Львів, архтектура та скульптура
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка", Stabat Mater та Вечір прем’єр 3.0
15:48
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева,
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева, - депутат Глагола
15:40
суд, гроші, штраф
Обікрав людей на понад 107 тис. грн: на Стрийщині до 10 років засудили шахрая
15:30
Ексклюзив
В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів
15:08
український безпілотник Punisher
Мукачівська міська рада виділила 12,4 млн грн на безпілотники для ЗСУ
14:52
новини Хмельниччини
На Хмельниччині затримали браконьєрів, які незаконно виловлювали рибу в притоці Дністра
14:39
новини Рівного
У центрі Рівного до Великодня встановлять Писанковий сад
14:22
Юрій Набит
Без батька залишилося двоє дітей: біля Роботиного загинув воїн зі Львівщини
14:08
новини Рівненщини
На Рівненщину приїхали ще 33 людини з Донецької області
13:55
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам: схиляла жителів до отримання російських паспортів
Більше новин