Еспресо. Захід

Львів – Тирана: авіамандрівка в умовах карантину

Ірина Гамрищак
24 жовтня, 2020 субота
10:49

Албанія – одна з небагатьох європейських країн, яка без обмежень дозволяє в'їзд українцям.

З початком пандемії можливості для мандрів українців суттєво зменшилися. Більшість країн закрила свої кордони для туристів – або повністю, або ж дозволяє відвідини з певними умовами. Скажімо, українці мають право відвідати Єгипет, але повинні мати при собі результат ПЛР-тесту на COVID-19, зроблений не раніше, аніж за 72 години до від'їзду. Тест має бути, ясна річ, негативним.

Щодо Європи, то тут українцям повністю заборонений в'їзд в Угорщину, також фактично закрита шенген-зона: в'їзд можна лише тим, хто має офіційне працевлаштування чи право на проживання. Дозволено, але з обмеженнями, в'їзд в Білорусь (потрібно 10 днів відсидіти на самоізоляції) і Болгарію (треба мати тест), в Хорватію (потрібно мати тест і підтверджене бронювання житла) тощо. І лише чотири європейські країни повністю відкрили для нас свої кордони: Туреччина, Північна Македонія, Сербія та Албанія. Для в'їзду туди не потрібно ані тесту, ані підтвердження мети візиту, ані дотримання самоізоляції. До речі, правила в'їзду в ту чи іншу країну можна побачити на інтерактивній карті сайту міністерства закордонних справ – планування майбутньої поїздки слід почати з вивчення цієї карти. Так само після повернення з названих країн не потрібно дотримуватися самоізоляції – усі вони в так званому "зеленому списку" України, тобто кількість випадків коронавірусної інфекції на 100 тис. населення там менша, ніж в Україні. З актуальним списком країн, які належать до "червоної" чи "зеленої" зон, можна ознайомитися на сайті МОЗ. І це обов'язково слід робити до поїздки за кордон, щоб уникнути сюрпризів після повернення додому.

Албанія як туристичний напрямок почала ставати популярною в Україні порівняно недавно, через це добратися до неї доволі непросто. В Тирану, столицю Албанії, зі Львова немає прямих рейсів, з Києва на регулярній основі по суботах літають Sky-up (з Борисполя) та Jonika (із Жулян). Також туди літають чартери, квитки на які викупили турфірми, тож самотньому туристу потрапити на такий літак нелегко. Тож коли виникла потреба у швидкій поїздці в Тирану і назад, довелося вибирати між кількома дуже довгими і дуже складними маршрутами. Але, хоча з точки зору логістики цю подорож не можна назвати легкою, вона дала досить багато інформації про те, як працюють аеропорти в часи пандемії.

Львівський аеропорт імені Данила Галицького, який щойно перед пандемією почав набирати розмаху, майже порожній. На всю залу – реєстрація лише на один рейс: Львів – Київ від Windrose. Мабуть, так є не завжди: все ж зі Львова часто літають чартери на моря, в Туреччину – Єгипет, щотижня відкриваються нові регулярні рейси. Також не виключено, що на Київ частіше літають рейсом МАУ, який відбувається зранку, а Windrose, який летить під обід, не такий популярний.

Вхід на територію аеропорту – в масці, знімати її не можна весь час перебування в аеропорту. І не лише у Львові – масковий режим діє у всіх аеропортах і літаках. При цьому, забігаючи наперед, скажу, що якщо в літаку з-під маски вилізе хоча б краєчок носа, обов'язково підбіжить стюардеса і зробить зауваження. Також при вході в усі аеропорти – обов'язковий температурний скринінг. При цьому компанії зазначають, що людині, в якої підвищена температура чи є інші симптоми гострого респіраторного захворювання, можуть відмовити в польоті. Ще одне нове правило: вхід на територію аеропорту дозволений тільки пасажиру: супроводжуючі особи мають попрощатися з мандрівником перед дверима. Це правило стосується усіх аеропортів.

На території аеропорту – антисептики, також періодично лунають оголошення про необхідність дотримання соціальної дистанції. Зокрема, в залі очікування крісла через одне мають наліпку із забороною на них сідати. Крім того, в українських аеропортах закриті кімнати для курців – про це теж періодично оголошують з динаміка.

Невеличкий літак на 72 посадкові місця від Windrose заповнений наполовину. При вході стюардеси роздають вологі серветки. Під час польоту дають бутильовану воду. До речі, про харчування на борту літака. Ще до карантину більшість авіакомпаній відмовилися від обов'язкових комплексних обідів – їх перестали включати в ціну польоту, тож можна було замовити лише окремо за додаткові кошти. Натомість пасажирам давали якусь вафельку чи шоколадку. Тепер більшість відмовилася і від цього: в літаку доступні лише напої – вода на рейсах Windrose, кава-чай на Австрійських авіалініях. А от Люфтганза ще дає шоколадку, а крім чаю-кави-води, наливає сік і навіть вино. На час трапези в літаку дозволено бути без маски.

У Борисполі теж значно менше людей, аніж було до пандемії. Але якщо у Львові пустка пригнічує, то тут навіть тішить: в Борисполі традиційно величезна черга на проходження контролю безпеки на міжнародні рейси. Там завжди був натовп злих і недобрих людей, які не встигали вчасно на свої літаки. Нині натовпу нема, пасажири в черзі дотримуються соціальної дистанції, а сам контроль проходить доволі швидко.

З Борисполя в Тирану летимо Австрійськими авіалініями з пересадкою у Відні. Перед посадкою у літак лунає оголошення, що з метою зменшення ризиків зараження коронавірусною інфекцією пасажирів поділили на групи, інформація про приналежність до тієї чи іншої групи є на квитку. Спочатку пропускають пасажирів першої і другої груп, потім – третя і далі. Перед тим, як пропустити на посадку, питають, чи має людина право на перебування в Австрії. Коли чують, що Відень є лише місцем транзиту, питання зникають. При вході в літак, знову ж таки, дають вологі серветки, але цього разу вони мають гострий спиртовий запах, тобто серветки точно антисептичні.

Перед прильотом до Відня кожному пасажиру роздають листок з опитуванням. Там слід вказати усі свої дані – прізвище, місце проживання, номер паспорта, номер рейсу, час прильоту тощо. А також поставити галочку в одній з форм: або ти гарантуєш, що минаєш країну транзитом без жодних зупинок, або ж зобов'язуєшся два тижні відсидіти на карантині.

Після виходу з літака у Відні зустрічаємо додатковий контроль: міряють температуру, також вивчають заповнені в літаку довідки і документи. Після цього пасажири, які прилетіли в шенген-зону, проходять паспортний контроль. Для тих, хто летить в Тирану, паспортний контроль не потрібен, можна одразу йти в гейт G, звідки відбуваються рейси в Албанію, Македонію, Вірменію тощо. І цей гейт – зовсім порожній. На величезній території тиняється близько десятка людей, закриті всі кафе, нема жодного магазинчика тощо. Гейт G у Віденському аеропорту – це найбільш гнітюче місце за весь час подорожі.

В аеропорт Тирани прилітаємо о першій ночі. В літаку теж слід було заповнити спеціальну форму, але коротшу, аніж у Відні: прізвище-ім'я, місце проживання в Албанії та час повернення. Перед входом в аеропорт – рамка, під якою треба пройти. З рамки розпилюється антисептик. На виході пасажирів літака зустрічає натовп таксистів – усі в масках.

Загалом в Тирані більшість людей дотримується маскового режиму на вулиці (на око – десь близько 80% ходять у масках), все решта – як в Україні: температурний скринінг на вході у великі торгові центри, відкриті кафе-ресторани, маски у приміщеннях та громадському транспорті тощо.

У зворотну подорож вирушаємо з допомогою Lufthanza через Франкфурт-на-Майні. Тут не лише в літак впускають групами, а й випускають: щоб уникнути скупчення людей у проході літака після приземлення, стюардеса наголошує, що усі мають залишатися на місцях до окремого оголошення. А тоді дає дозвіл на вихід по рядах. До слова, так літак покидаєш навіть швидше. Перед прибуттям у Франкфурт жодних довідок заповнювати не потрібно, як і перед прибуттям у Київ. Щоправда, у Києві під час паспортного контролю питають, звідки прибув. Албанія у прикордонника застережень не викликала.

Авіагалузь – одна із тих, хто найбільше постраждав від пандемії коронавірусу. Нещодавно у Міжнародній асоціації повітряного транспорту порахували збитки через закриття кордонів і заявили, що якщо правила не зміняться, галузь чекає повний крах. За прогнозами IATA, у 2020 році кількість пасажирів скоротиться як мінімум на 70% порівняно із 2019 роком для поїздок до/з/всередині Європи. Очікується, що в 2020 році полетять всього 340 мільйонів мандрівників в регіоні порівняно із 1,2 мільярдами у 2019 році.

Відтак в асоціації пропонують відкрити кордони. При цьому радять відмовитися від вимоги двотижневої самоізоляції, натомість запровадити обов'язкове тестування на COVID-19.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:56
Оновлено
ракета Х-59
Над Буковиною під час тривоги сили ППО збили ворожі ракети: їхньою ціллю був енергооб'єкт
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
09:42
обстріл, ППО
Атака РФ на Хмельниччину: ППО збила три ворожі цілі
09:25
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 29 березня
09:12
енергетики
На Львівщині через негоду знеструмлено 65 населених пунктів
08:52
обстріл, ППО
На Франківщині ворог влучив в об'єкт критичної сфери
08:17
повістка
Суд оштрафував волинянина на 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
08:00
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 29 березня, і завтра
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
19:16
Доступні ліки
У Львові дорослі люди зможуть безплатно отримати ліки від спінальної м’язової атрофії
19:03
На Волині чоловіка підозрюють у сутенерстві і втягненні в проституцію жінок
18:58
ноутбук
Вилучене та конфісковане рішеннями суду майно на Рівненщині передали на потреби військових
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
Більше новин