Еспресо. Захід

"Просимо батьків не давати дітям перекусів зі собою…"

Зоряна Круль
17 вересня, 2020 четвер
18:45

В одній із львівській шкіл придумали, як ефективно боротися з поширенням COVID-19, не зупиняючи при цьому навчального процесу.

З початку нового навчального року на самоізоляції перебуває більш як півтисячі класів. Майже 40 шкіл перейшли на дистанційну форму навчання. Коронавірусну інфекцію лабораторно підтвердили у майже 300 учнів і такої ж кількості вчителів. Таку статистику озвучив під час селекторної наради в Офісі президента прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. І це при тому що на календарі - середина вересня!

З початку пандемії COVID-19 діагностували у понад 10 тисяч дітей. Як стверджують лікарі, більшість дітей хворіє у легкій формі або взагалі безсимптомно. Але в той же час заражають дорослих – учителів, батьків, дідусів з бабусями, в яких перебіг коронавірусної інфекції може виявитися набагато важчим…

Чи можливо домогтися дотримання всіх вимог Міністерства охорони здоров'я щодо організації безпечного навчального процесу в умовах пандемії, не створюючи при цьому дискомфорту для дітей та вчителів? Журналістка "Еспресо.Захід" відвідала одну з львівських шкіл, щоб переконатися, що якщо робота навчального закладу організована правильно, якщо дітей навчають адаптивності, дисципліні та відповідальності, а батьки – виявляють високий рівень свідомості, навіть за найгіршого сценарію розвитку подій на процес навчання це не вплине.

"Потрібно стежити за дотриманням соціальної дистанції, розводити потоки учнів, контролювати стан здоров’ям кожної дитини"

Згідно з постановою Міністерства охорони здоров'я України, всі вчителі повинні працювати на уроках або у респіраторах, або у масках. Якщо область опинилася у "помаранчевій" зоні, рекомендується використовувати захисні щитки. Маску потрібно змінювати кожні три години. Що цікаво: засобами захисту повинна забезпечити вчителів школа, але у постанові зазначається, що маска не обов’язково повинна бути медичною – її можна пошити самостійно. Учні можуть бути на уроках без масок. Але пересуватися приміщеннями закладу освіти повинні лише у масках (виняток – учні 1-4 класів). Використані засоби індивідуального захисту і паперові серветки повинні викидатися в окремі контейнери з кришками. Контейнери – встановлюватися у спеціально відведених для цього місцях.

Допуск співробітників у школу відбувається після вимірювання температури безконтактним методом. Якщо температура вище +37,2°С або є ознаки гострого респіраторного захворювання, такого працівника відправляють до лікаря. Допуск учнів відбувається за заздалегідь складеним графіком. Батькам у школу – зась (хіба що вони супроводжують дитину з інвалідністю).

У вбиральнях повинно бути достатньо рідкого мила та паперових рушників або електросушарок для рук. На всіх входах у навчальний заклад – влаштовані місця для антисептичної обробки рук.

Окремі вимоги – до організації навчального процесу. Наприклад, небажано, щоб перерва була одночасно для всіх класів. Зміни впроваджені також у харчування школярів – про "шведський стіл" та самообслуговування до завершення пандемії можна забути.

"На перший погляд може здатися, що дотримуватись вимог контролюючих органів дуже важко або навіть неможливо. Потрібно стежити за дотриманням соціальної дистанції, розводити потоки учнів, контролювати стан здоров’я кожної дитини... Навіть для такої школи, як наша, де у класах навчається не більше 20 учнів, це непросто. Що говорити про державні школи, де в одному класі може бути 36 дітей", – каже академічна директорка Креативної міжнародної дитячої школи Ірина Тулякова, яка займається організацією та контролем навчального процесу у трьох школах – двох у Києві та однієї у Львові. У львівській навчається трохи більше 300 учнів. Педагогів – трохи більше сотні. На один клас – двоє вчителів, а також тьютор (наставник) та ментор (виховник), які забезпечують здоровий психологічний клімат у колективі.

Школа – повного дня, тобто діти тут можуть перебувати з 9.00 до 18.00.

На вході мені пропонують пройти через рамку для вимірювання температури тіла. +36,3°С – можна спокійно заходити! За хвилину така рамка дозволяє виміряти температуру 15-20 учням, проте адміністрація навчального закладу пильнує за тим, щоб різні класи не перетиналися між собою. Двері школи для учнів відчиняються о 8.15. До 9.10 кожен учень вже повинен перебувати у своєму класі.

Поряд з рамкою для вимірювання температури стоїть автоматичний сенсорний дозатор для антисептика. Підношу руку – на долоню виливається порція засобу. Таких стійок у школі три. Біля кожної розміщені плакати, як правильно обробляти руки антисептиком.

У кожному класі є умивальник і це не пов'язано з пандемією – так вирішили ще до того, як залити фундамент майбутньої школи. Біля рукомийників – інструкції, як правильно мити руки з милом. Процедура повинна тривати не менше 30 секунд. Щоб не стежити за секундною стрілкою годинника (навіть дорослій людині на це може не вистачити терпцю), достатньо проспівати улюблену пісеньку. Наприклад, двічі Happy birthday to you. Через ризики поширення коронавірусної інфекції всі приміщення частіше прибирають і дезінфікують. Загалом на заходи інфекційної безпеки школа вже витратила понад 1 млн. гривень. Фінансування з державного чи місцевого бюджету навчальний заклад не отримує – існує лише за кошти батьків. До слова, матеріальний тягар за протидію COVID-19 у державних комунальних навчальних закладах України уряд переклав на місцеві бюджети.

У коридорах у визначених для цього місцях стоять урни, куди потрібно викидати використані одноразові маски. Діти самостійно розклеювали вказівники до місця утилізації потенційно небезпечних відходів і не тільки самі дотримуються визначених правил, а й стежать, щоб і педагоги наслідували їх приклад.

Читаю написи на табличках на дверях класних кімнат – "Biology", "Chemistry", "Physics"… "Школа – з поглибленим вивченням англійської, – перехопивши мій зацікавлений погляд, пояснює директорка львівської школи Любов Собко. – Заняття – п'ять разів на тиждень і є ще додаткові з носіями мови. З третього класу діти вивчають другу іноземну на вибір – німецьку чи французьку".

На період пандемії діти навчаються у своїх класах – вчителі приходять до них (за винятком кількох предметів, наприклад, хімії, де частина занять проводиться у лабораторії).

Навчальний заклад забезпечує учнів сніданками, обідами та вечерями, а тому організації процесу харчування тут приділяється особлива увага. Перед тим, як зайти у їдальню площею майже 400 кв. м., діти миють руки та додатково обробляють їх антисептиками.

Столи розміщені на безпечній відстані один від одного. Різні класи харчуються у різний час, а дітей обслуговують працівники їдальні, хоча планувалося, що діти самостійно обиратимуть страви з лінії роздачі. Також адміністрація планувала відкрити кафе для учнів, але й від цієї ідеї на час коронавірусної загрози довелося відмовитися.

"У питанні харчування є ще один важливий і неочевидний момент, – каже Любов Собко. – Просимо батьків не давати дітям перекусів зі собою, а воду – наливати в індивідуальні пляшечки. Діти мають звичку ділитися один з одним і зазвичай заохочуємо їх у цьому. Дати щось ближньому – це добре, але не у випадку, коли це може зашкодити здоров’ю. Тепер дозволяємо брати у школу лише те, що можна продезінфікувати. Все інше – просимо обмежити".

Зазираю в один із класів. Всі парти – одномісні. На деяких кріслах висять ранці. "Дитина не мусить приходити з наплічником, напханим книжками й зошитами. Все необхідне для навчання – від олівця до підручника – є на місці, у класі. Але діти люблять ранці", – зауважує Ірина Тулякова.

Перед початком навчального року у школі провели батьківські збори, на яких розповіли вчителям, батькам та учням, як буде відбуватися процес навчання. Розробили чотири алгоритми дій на випадок різних ситуацій, пов’язаних з Сovid-19. "Всі вони відповідають державним вимогам і нормам. У внутрішніх документах називаємо їх "маршрутами", – зазначає Любов Собко.

"Маршрут №1" – стандартний, при якому учень не контактував з хворими і не має симптомів ГРВІ. Згідно з ним учень повинен дотримуватись всіх вимог і рекомендацій щодо відвідування школи, носити засоби індивідуального захисту та, у випадку поганого самопочуття, негайно повідомити вчителя, медичного працівника і повернутись додому для консультації з сімейним лікарем.

"Маршрут №2" – для дитини, яка контактувала з хворим на СOVID-19. У цьому випадку дитина повинна обов'язково залишитись вдома і долучитись до дистанційного навчання (якщо, звичайно, вона добре почувається). Батьки мусять повідомити відповідальних осіб у школі та сімейного лікаря. Повернення до школи можливе після 14 днів самоізоляції. У дитини не повинно з'явитися симптомів захворювання, а ПЛР-тест, який необхідно провести на 7-9 добу самоізоляції, має мати негативний результат.

"Маршрут №3" – для дитини зі симптомами СOVID-19 або ГРВІ. Дитина залишається вдома і повністю обмежує коло контактів. Батьки мусять повідомити адміністрацію школи про хворобу та звернутись до лікаря. Для того, щоб після хвороби повернутися до школи, потрібно надати довідку від сімейного лікаря про повне одужання і негативні результати двох ПЛР-тестів (останній – не пізніше 48 годин перед початком навчання).

"Маршрут №4" – для дитини, яка повернулася з подорожі в іншу країну. КМDШ рекомендує на 7-9 день після повернення здати ПЛР-тест, результати якого батьки мають надати медичному персоналу навчального закладу. За умови негативного результату, дитина може долучитися до навчання наступного дня.

Окремий "Маршрут" складено для класу, дитина з якого має підтверджений діагноз СOVID-19. У цьому випадку адміністрація школи переводить клас у режим самоізоляції та організовує освітньо-інформаційний процес онлайн, згідно з розкладом.

"Деяким дітям потрібна психологічна допомога, щоб подолати "ковідофобію" – страх перед мікробами"

"Важливо, щоб батьки максимально відповідально поставилися до безпеки своїх дітей. Але при цьому не повинні стати для них джерелом додаткового стресу, – додає академічна директорка КМDШ Ірина Тулякова. – Є дуже тривожні батьки. Їх настрій передається дітям, і останнім інколи потрібна психологічна допомога, щоб подолати "ковідофобію" – страх перед мікробами. З такими дітьми та їх родинами працюють психологи, які допомагають подолати панічні настрої та позбутися надмірних переживань і стресу".

Педагогам провели інструктаж про те, як організувати навчальний простір, як розпізнавати симптоми Covid-19 у дітей та як діяти при підозрі на коронавірусну інфекцію. Навчальні матеріали про коронавірус адаптували для дітей різного віку.

Якщо хтось з учнів не прийшов до школи, адміністрація зв'язується з його батьками і з'ясовує причину відсутності. Вчителі перед уроками запитують у дітей, як вони почуваються. Медсестра регулярно нагадує школярам про методи профілактики та правила поведінки в умовах пандемії. Це важливо, оскільки зранку дитина може почуватися здоровою, а ближче до обіду – відчути нездужання. Таку дитину поміщають у відпочинкову зону у медичному центрі, який виконує роль ізолятора, і телефонують батькам. Обов'язок дорослих – за 1-1,5 години забрати дитину зі школи та відвезти її до лікаря. Про те, що такі заходи є дієвими, свідчить хоча б той факт, що коли у попередні роки школи закривалися на карантин у зв'язку із спалахом грипу та ГРВІ, КМDШ навчального процесу не зупиняла...

"Діти повинні заходити у школу в масках. На уроках можуть бути без масок"

Навчальний заклад готовий хоч завтра перейти на онлайн навчання. "Коли був оголошений карантин, ми за два дні перевели середню і старшу школу з оффлайн на онлайн навчання. З початковими класами не було так легко, але й з цим викликом впоралися. За допомогою Microsoft Teams швиденько створили інтерактивні онлайн-класи, – розповідає Ірина Тулякова. – Проаналізувавши здобутий досвід, за сім тижнів до початку навчального року розробили кілька сценаріїв розвитку подій, які розіслали батькам. Навчальний рік розпочався за найоптимістичнішим, але нам довелося змінити порядок роботи школи. Щоб учні мінімально контактували один з одним, індивідуалізували графік кожного класу. Шкільний автобус привозить дітей до школи у різний час. Вони у різний час обідають і у різний час переходять в інший клас. 30% часу проводять на вулиці – наразі дозволяють погодні умови та велике подвір'я, на яке можна вийти дев'ятьма різними виходами. На подвір'ї проходить частина занять. Оскільки вчителі контактують із великою кількістю дітей, уроки ведуть у масці та захисному щитку. Діти повинні заходити у школу у масках. Так само спускатися у масках у гардероб. На уроках можуть бути без масок".

Запитую, наскільки складно було навчити дітей дисципліни, особливо первачків і підлітків з їх бунтівним характером. "Адаптивність – одна з восьми компетентностей, які ми виховуємо у дітях, – пояснює академічна директорка. – Вчимо їх самоорганізованості, пояснюємо, хто такий лідер і що таке відповідальність. Це не означає, що наші діти не бігають коридорами – бігають. Але не всі одночасно…"

На уроках не можна мати мобільних телефонів. Якщо дитина прийшла з ґаджетом, залишає його у спеціально відведеному місці і забирає після уроків. Школярів це особливо не засмучує, адже на уроках їх вчать, як вести відеоблоги та робити якісні фото на телефон. А на перерві можна, зручно вмостившись на кріслі-мішку, почитати книжку чи покататися на скейті на шкільному подвір'ї.

Нині в школі проводиться оцінка ефективності навчання онлайн: які теми за час карантину діти добре засвоїли, а до яких – потрібно повернутися. Відповідно до цих результатів буде коригуватися навчальна програма. "Навіть якщо всі школи у Львові чи області не підуть на карантин, частина дітей у будь-якому випадку навчатиметься онлайн", – визнають педагоги. Невдовзі почнеться новий епідсезон, коли, крім SARS-CoV2, циркулюватимуть інші віруси, які викликають респіраторні симптоми.

"Спочатку думали, що карантин не триватиме довго і не зачепить періоду оцінювання знань. Але коли зрозуміли, що вимушена ізоляція затягується на місяці, довелося підлаштовуватися під ситуацію, – каже Ірина Тулякова. – Найбільшим викликом для нас був 11-й клас, який готували онлайн до ЗНО (у малих групах по 3-4 дитини). У батьків є стереотип, що якщо це – не індивідуальна підготовка, то дитина ЗНО не здасть. Ми з цим стереотипом намагаємося боротися. Середній бал, на який склали ЗНО наші учні, – 185. Найвищий – 198. Найкращі результати – з англійської мови. Всі діти вступили в іноземні (США, Нідерландів, Канади) та українські вищі навчальні заклади – хто куди хотів.

"За результатами попередньої оцінки ефективності дистанційного навчання, 70-75% учнів навчалося у звичному для них темпі та форматі. 20% поліпшили свої результати. 5% важко було сконцентруватися: не могли довго дивитися у монітор комп'ютера та всидіти на одному місці. Це – переважно учні молодших класів, – каже директорка львівської школи Любов Собко. – Намагалися максимально зацікавити дітей. Навіть у "Мафію" з ними бавилися. Звісно, онлайн спілкування не замінить "живого".

Через пандемію цьогоріч не відбувся традиційний обмін учнями та викладачами зі школи в Канаді. Загалом довелося скасувати 30 запланованих подій.

Зоряна Круль

Усі фото надані адміністрацією Креативної міжнародної дитячої школи.
Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
12:00
проєкт простору Єагена Коновальця
Простір Євгена Коновальця у Львові доповнять його зображенням
11:57
ратуша Львів
У Львові повідомили про замінування мерії під час сесії
11:45
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
11:28
Ярослав Багрій
У боях на Запоріжжі загинув захисник із Закарпаття Ярослав Багрій
11:14
На Самбірщині поліцейські розшукують водія
На Львівщині водій на смерть збив пішохода та втік, його розшукує поліція
10:56
військовий квиток, мобілізація
Суд покарав жителя Львівщини за ухилення від мобілізації: той говорив, що не може воювати через релігію
10:40
На Буковині прощаються з воїнами Дмитром Дущаком та Віктором Борецьким
10:24
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
10:10
На Волині у річці Стир виявили тіло чоловіка
09:50
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
09:35
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 28 березня
09:18
Біля Львова у ДТП загинув 20-річний мотоцикліст
08:58
затримання чиновника
Стало відомо, від кого вимагав хабар посадовець управління історичного середовища Львова
08:41
Василь Курилович
У Львові до протезування ніг готується воїн-кулеметник з Тернопільщини
08:15
Ярослав Первак
Понад півтора року вважався зниклим безвісти: на Донеччині загинув воїн з Франківщини Ярослав Первак
07:58
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 28 березня, і завтра
07:40
Огляд
Великдень, вишитий одяг
Католицький Великдень: чому його святкують швидше та які його особливості
2024, середа
27 березня
22:55
новини Львова
У Львові збирають книги для постраждалих від обстрілів областей
22:51
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та Агент 034: Юрко Вовкогон
22:48
На Закарпатті поліцейські затримали причіп з краденою деревиною
22:30
жовте полум'я газу
На Львівщині у кількох селах не буде газу. Адреси
22:12
новини Львівщини
Захищав Батьківщину попри інвалідність: на фронті загинув військовий зі Львівщини Степан Качмар
22:04
Ремонт доріг
На Тернопільщині чиновника і підприємця підозрюють у розкраданні грошей під час ремонту доріг
21:49
онлайн-шахрайство
На Волині судитимуть шахрая, який видурював гроші на нібито лікування військових
21:33
новини Рівного
У центрі Рівного встановлюють понад 70 нових портретів полеглих героїв
21:25
У центрі Львова ще одна вулиця стала дружньою для велосипедистів
21:09
новини Львівщини
Інспектора Львівської митниці судитимуть за незаконне ввезення товару на майже 3 млн грн без сплати мита
20:54
Валідатори несправні на приміських маршрутах, а не на міських, - Львівавтодор
20:40
У Коломиї під час пожежі в багатоповерхівці вогнеборці врятували з 8-го поверху підлітка
20:25
новини Буковини
Не дійшли 1 км до кордону з Молдовою: прикордонники на Буковині затримали групу порушників
20:21
Унікальну історичну пам’ятку часів Київської Русі, яку врятували волинські правоохоронці, передали в музей
20:17
новини Львівщини
Мешканці села на Яворівщині передали для ЗСУ понад 2,5 тис. окопних свічок і більш ніж 20 маскувальних сіток
20:08
новини Львівщини
Бійців зі Львівщини посмертно відзначили орденами "За мужність" ІІІ ступеня та "Хрест Героя"
20:00
Рятувальники надали допомогу дитині, яка застрягла ногою у стійці
На Волині дівчинка застрягла у стійці баскетбольного кошика, її визволяли рятувальники
19:45
скеровано до суду
Переплатили 390 тисяч за пальне: на Львівщині судитимуть посадовця вугільного підприємства
19:30
У березні 9 львів’ян-довгожителів відзначили свої уродини
У Львові 9 довгожителів відзначили свої 100 і більше років
19:21
встановлення анотаійної дошки воїну у Франківську
У залізничному депо Франківська відкрили анотаційну дошку загиблому військовому Миколі Венгренюку
19:12
У Чернівцях реабілітували відомого буковинського діяча Лева Когута 
18:58
Квітка Цісик
У Львові уродини Квітки Цісик відзначать концертом при свічках
18:45
будівництво Палацу спорту в Тернополі
Підрядника з Київщини підозрюють у привласненні 25 млн грн під час будівництва Палацу спорту в Тернополі
Більше новин