Тарілка з трьох частин та дихальні вправи

Подружжя львів’ян розробило методику схуднення та оздоровлення й поділилося нею з читачами “Еспресо.Захід”

Щоб поліпшити зовнішній вигляд, позбутися недуг, здобути силу та енергію, не обов’язково витрачати купу грошей та часу. Достатньо лише скоригувати спосіб життя і, головне, – харчові звички. Львів’янин Євген Дігтяренко довів це на власному прикладі. Чоловік потерпав від ожиріння й численних проблем зі здоров’ям. Спілкуючись з ним тепер, важко повірити, що чотири роки тому він зовсім інакше виглядав і хворів.

Пану Євгену – 56 років. Коли цей стрункий та жвавий чоловік демонструє свої фото, зроблені кілька років тому, не віриться, що це – він.

Чоловік страждав від гепатиту А, при зрості 180 см важив 106 кг. Протягом 30 років працював пожежником, це суттєво відбилося на його здоров’ї. Доводилося виконувати свою місію під час лютих морозів (траплялося, - 56 градусів!), тож обмороження кінцівок потягнуло за собою захворювання кісток. Легені постраждали від впливу чадного газу. Не найкращим чином на організм вплинули постійні стреси. Як наслідок, через підвищений тиск медики заборонили йому працювати. Ожиріння погіршило роботу серця, позбавило сил. Важко стало навіть ходити, тож про повноцінне життя не було й мови.

Дружині Євгена, Оксані Медведєвій, – 52 роки. Згадує, що разом із чоловіком вели “середньостатистичний” спосіб життя.Не займалися спортом, мало рухалися, оскільки пересувалися лише з допомогою власного транспорту.Їли все, що хотіли, у будь-який час доби. Але чотири роки тому пару “скосила” хвороба, і тоді все змінилося. “Майже тиждень лежали з високою температурою, а потім настав важкий реабілітаційний період, – розповідає пані Оксана. – З нас немов висмоктали всі сили – не могли підвестися з ліжка. Ось тоді й вирішили – треба щось робити!”

Подружжя вирушило в поліклініку здавати аналізи. Показники змусили їх жахнутися. Пані Оксана ніколи не мала проблем з вагою, натомість її непокоїли вегетосудинна дистонія та остеохондроз. Як наслідок, потерпала від сильних головних болів та емоційної нестабільності: “Оскільки солі тиснуть на верхній відділ хребта, негативно впливають на нервову систему. Будь-яка дрібниця виводила мене з емоційної рівноваги. Завжди носила зі собою заспокійливі пігулки, які вживала за першої-ліпшої нагоди”,  – згадує жінка.

Чоловік та дружина дійшли висновку, що необхідно звільнити організм від токсинів і перейти на здоровий спосіб життя. Почали вивчати різноманітні методики. “В Інтернеті можна знайти сотні “рецептів” – від голодування до фруктової дієти. Можливо, кожен з них себе виправдовує, але ми обирали те, що підходить саме нам”, – розповідає пан Євген. Як наслідок, з допомогою нескладних, доступних кожному правил пара досягла неабияких результатів. Тепер пан Євген важить 81 кг і не збирається зупинятися на досягнутому. Недуги відступили. Його дружина також забула про негаразди зі здоров’ям, виглядає значно молодшою за свій вік. Якщо раніше при зрості 176 см важила 72-78 кг, то тепер – 66 кг. Подружжя погодилося поділитися з читачами “Еспресо.Захід” своїми секретами.

Перед тим, як купувати воду, пан Євген рекомендує вивчити склад на етикетці. Вона має походити з перевірених джерел, не містити важких металів і антибіотиків. Зазначає також – надзвичайно шкідливо кип’ятити воду. Хлор, який у ній міститься, перетворюється на канцерогенну сполуку, яказа складом нагадує отруту. Аби мінімізувати відсоток небезпечних речовин, краще її відстоювати або заморожувати.

Для поліпшення мозкового кровообігу, розумової діяльності та забезпечення організму енергією, відразу після пробудження корисно виконувати дихальні вправи. Для цього достатньо закрити очі, вдихнути на рахунок “чотири” та видихнути на рахунок “вісім”. Вправу слід повторювати щоранку десять разів. Після цього важливо зробити ранкову зарядку – хоча б кілька елементарних вправ.

Другу частину має зайняти каша або картопля (вуглеводи). Не варто готувати її на молоці: у більшості людей бракує ферментів, що допомагають цьому продукту розкладатися. Також варто обирати крупи з низьким глікемічним індексом, оскільки це впливає на рівень цукру у крові. Вони потребують тривалішого приготування – цільнозернова вівсянка, зелена гречка, бурий рис, пшоно, ячмінь… Ввечері замочіть крупу у воді з лимоном, аби позбутися фітинової кислоти, яка заважає продукту добре засвоюватися організмом. Також цей спосіб зменшить тривалість варки.

Що стосується картоплі, то її корисно споживати влітку та навесні, але в жодному випадку – не взимку. В ідеалі – запікати цей овоч. А от пюре – шкідливе, оскільки створює ворсинки у шлунку.

Третя частина тарілки повинна містити білок. У пригоді стане яйце (краще – варене), сир, біле м’ясо (індик або кролик), риба, бобові або гриби. Важливо також спожити шматок цільнозернового хліба з маслом, жирністю не менше 82%. Можна поласувати чорним шоколадом з кавою або трав’яним чаєм.

Обід має бути приблизно через п’ять годин після сніданку. Варто також намагатися дотримуватися правила тарілки з трьох частин, але у її якості можуть підійти будь-які страви. Наприклад, наш традиційний борщ містить усі необхідні складові. Вечеряти бажано не пізніше сьомої вечора за подібним принципом. Для детоксефекту необхідно, щоб перерва між вечерею та сніданком тривала 12 годин. Якщо перед сном хочеться їсти – треба пити воду!

“Доведеться позбутися звички перекушувати між прийомами їжі. Завдяки таким паузам відбувається так звана аутофагія – тобто, авто очищення клітин”, – пояснює пан Євген. Він також радить повністю відмовитися від цукру. Замість нього можна споживати три чайні ложки меду на день.

За словами подружжя, саме ці чотири аспекти – запорука здоров’я та наповнення енергією, без яких неможливо досягти успіху. Дотримуватися їх – нескладно, натомість організм дякуватиме вам довгі роки.