"Якщо видавати дозвіл на будівництво житлових комплексів, але не вимагати у забудовника школи та садочки, перетворимо місто на гетто", – Вікторія Христенко

Цього року у Львові планують розширити одинадцять дитячих садочків

Жоден бюджет розвитку не зможе задовольнити  потреби міста Львова з його інтенсивною забудовою у будівництві шкіл, садочків та позашкільних закладів. Про це заявила  "Еспресо.Захід" голова комісії освіти і науки Львівської міської ради Вікторія Христенко.

"Попри те, що департамент освіти звітує про те, що є вільні місця у садочках, насправді місць бракує у всіх районах. Наприклад, є чудово забудований за останні років десять мікрорайон Малоголосківська. Там жодного садочка!  Новозбудований дитсадок на Малоголоськівській цього року забудовник нарешті передасть на баланс міської ради. Однак навіть це повністю не задовольнить потребу мікрорайону у днз, – каже Вікторія Христенко. – Як нам пояснили у департаменті, за статистикою, у районі Малоголосківськоїї зареєстровано 150 дітей. Але коли зробили додаткове опитування, виявилось, що дітей є 400. Сім'ї купують житло і не завжди реєструють там дітей, є багато людей, які винаймають квартири.  Тобто якщо відкривають садок з розрахунком на 150 дітей, то фактично це закриє потребу заледве на третину. Така ж проблема і в інших мікрорайонах". 

За словами Вікторії Христенко, у бюджеті розвитку на цей рік запланували  розширити одинадцять садочків  або доробити групи. На вулиці Медової Печери планують завершити будівництво нового дитячого садочка.

"Львів щоразу потрапляє у різні рейтинги типу "10 місць Європи, які варто відвідати". Усі пишуть про Львів туристичний, але ми забули про Львів для львів'ян, – каже Вікторія Христенко. – Цього року на освіту та медицину запланували безпрецедентну суму у бюджеті розвитку.  Але жоден бюджет розвитку не зможе задовольнити потреби міста з його інтенсивною забудовою у будівництві шкіл та дитсадків. Якщо будується житловий комплекс на 15 будинків, то місто має вимагати, аби забудовник будував школи та садочки і передавали їх у комунальне управління, інакше ми перетворимо Львів на гетто. Наприклад, на минулій сесії депутати дали  дозвіл на розробку детального плану кільканадцяти багатоповерхових будинків у районі стадіону "Україна". Це десятки тисяч квадратних метрів забудови! Головний архітектор мусить вимагати, аби там була збудована інфраструктура для містян".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.