За два тижні на Львівщині на чверть побільшало важких хворих на COVID-19 віком 35-50 років

Епідситуація на Львівщині стрімко погіршується. Станом на ранок вівторка, 9 березня, ліжкова мережа заповнена на 50%. Це – на 20% більше, ніж було два тижні тому.

Про це на пресбрифінгу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, передає "Еспресо.Захід".

"На стаціонарному лікуванні на Львівщині перебуває понад 1900 пацієнтів (для порівняння, за станом на 20 лютого перебувало 1195). Найбільш завантаженими є Львівська обласна інфекційна клінічні лікарня (221 хворий) і Центр легеневого здоров'я (194 хворих). 183 пацієнтів перебуває на стаціонарному лікуванні в госпіталі у Винниках. В одних із найбільших лікарень області – у Стебнику та Стрию – кількість пацієнтів наближається до 120. У реанімаціях перебуває більше 150 пацієнтів, з них багато важких, кисневозалежних. Сьогодні епідситуація є абсолютно схожою на ту, яка була у нас у кінці жовтня минулого року", - зазначив Орест Чемерис.

За словами чиновника, показник захворюваності (порівняно з кінцем лютого) по області зріс на 22%. "Якщо середній інтенсивний показник виявлення захворювання по області наближається до 255 на 100 тисяч населення, то у Львівському районі він наближається до 360, а у Дрогобицькому – до 320. Ці два райони викликають найбільшу тривогу", - наголосив очільник профільного департаменту.

Як зазначила лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Людмила Гринів, "більшість пацієнтів, які поступають в обласну інфекційну лікарню, мають ознаки гострої дихальної недостатності і потребують кисневої підтримки. COVID-19 став агресивнішим, відтак тривалість перебування пацієнтів у стаціонарі збільшилася. У лікарні хворі перебувають від двох тижнів і більше. Крім того, клінічно додалися симптоми шлунково-кишкового тракту: нудота, блювота, рідкі випорожнення. До цього такі випадки також були, але тепер їх – набагато більше".

"У стаціонари поступає більше молодих людей, - зауважив Орест Чемерис. - На 20-25% збільшилася кількість хворих віком 35-50 років. Як правило, це - хворі без супутніх захворювань, які поступають з важкими пневмоніями. Серед дітей шкільного віку кількість хворих також збільшилася. Зараз на лікуванні в "Охмадиті" перебуває більше ніж 20 пацієнтів і всі – важкі, з великим відсотком ураження легень".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.