Цьогоріч фінансування медичної галузі Львова буде більшим, аніж у 2015-19 роках загалом – Олена Пасевич

У бюджеті розвитку Львова у 2021 році хочуть закласти на медицину понад 261 мільйон гривень.

Це більше, аніж виділяли на неї за чотири роки з 2015 до 2019 разом. Про це розповіла депутатка Львівської міської ради від фракції "Європейська Солідарність", секретар постійної депутатської комісії охорони здоров’я та соціального захисту Олена Пасевич, - повідомляє "Еспресо.Захід".

За її словами, 5 березня на засіданні комісії депутати рекомендували збільшити фінансування медичної галузі Львова. За кошти бюджету міста хочуть придбати обладнання та зробити ремонти у лікарнях міста.

"На галузь медицини пропонувалось 230 млн, ми сьогодні з комісією вирішили рекомендувати збільшити фінансування ще на 31 млн,  щоб разом було 261 млн. У відсотковому співвідношенні це 65% на ремонти приміщень і 35% на закупівлю обладнання. Чому  така велика частка ремонтів? Тому що зараз, якщо лікарня чи поліклініка відповідає вимогам надання певних послуг, то НСЗУ закуповує обладнання за державні кошти.  Тобто якщо в лікарні відремонтуємо  те чи інше відділення, то обладнання туди придбають за кошти бюджету України, а не кошти Львова. Де це було обґрунтовано, ми прийняли рішення провести ремонти, а там, де немає такої можливості і це не є пакетом НСЗУ, ми прийняли рішення про закупівлю самого обладнання. Зокрема вкрай необхідне і важливе обладнання хочемо закупити для дитячої лікарні на Орлика", - розповіла Олена Пасевич.

Читайте також: "Немає бюджету розвитку. Є бюджет повернення боргів і "розборок" з комунальними підприємствами", – Наталія Шелестак

Вона наголосила, що все це обладнаннями депутати вирішили купити без лізингів. Йдеться про те, що місто цього року заплатить повну вартість і матиме в лікарнях обладнання, а не купуватиме його з розтермінуванням під відсоток.

"Це дасть можливість Львову зекономити на наступні роки 15 мільйонів гривень . Для порівняння, це вартість двох  потужних мамографів. Такою була узгоджена позиція нашої фракції, і я радію, що колеги з інших фракцій її підтримали. Як і обіцяли, депутати цього скликання акцентують бюджет цього року на медицині", - резюмувала депутатка Олена Пасевич.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.