"За новим законом, ЛОДА не зможе бути замовником маршрутів у межах Львівської громади", – Святослав Товстига

Наразі Львівська міськрада теж не має права створювати маршрути, які виходять за межі міста.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про пасажирські перевезення у новостворених громадах. Утім, такий закон мали прийняти ще наприкінці минулого року, аби не допустити "війн за маршрути" між районними та обласними адміністраціями і ОТГ. Про це заявив "Еспресо.Захід" засновник ГО "За якісний транспорт" Святослав Товстига.

"Відповідно до чинного законодавства, міський маршрут не може виходити за межі адміністративної одиниці, тобто за межі міста. А у територіальну громаду входить декілька адміністративних одиниць. Кожне село, яке увійшло в ОТГ, і далі має статус окремої адмінодиниці. Виходить, що територіальні громади не можуть у межах власної території створювати маршрути. Це абсурдна ситуація, – каже Святослав Товстига. –  Відтак, аби це врегулювати, у прийнятому у першому читанні законопроекті передбачили, що об'єднана громада може бути замовником приміських маршрутів, які не виходять за межі громади".

Поки законопроєкт не набув чинності, в області тривають війни за маршрути. "Скажімо, зараз Дрогобицька РДА оголошує замовлення на маршрути у межах Дрогобицької МТГ. Але сама громада також планувала оголосити конкурс на такі ж марштрути, - каже Святослав Товстига. - Надалі це може призвести до того, що кожен оголошуватиме свій конкурс і в результаті все закінчиться у судах. А усі прекрасно знають, яка у нас судова система. Тобто усі ці законодавчі колізії можуть призвести до розбалансування системи перевезень. Уже були випадки на Київщині, коли конфлікти між перевізниками закінчились пострілами. Такі сценарії можуть масштабуватись на усю країну”.

У Львові було багато маршрутів, які виходили за межі міста, тож їх замовником була ЛОДА. З набуттям чинності нового закону, ці вони мають стати маршрутами територіальної громади. “Я маю ще одну технічну правку, яку буду намагатись через народних депутатів внести у цей законопроєкт. Скажімо, якщо є чинний маршрут, замовником якого є ОДА, то вона повинна впродовж трьох місяців замінити сторону договору на перевезення, – каже Святослав Товстига. –  Наприклад, був 100-й маршрут облдержадміністрації. Тепер він переходить у територіальну громаду, відповідно треба переукласти договір, замінивши замовника. Щоб не вийшло, що Львів не хоче забирати існуючі приміські маршрути, натомість хоче відкривати свої, або бачать на цьому ж маршруті іншого перевізника”.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.