Еспресо. Захід

Жертви Північної об'їзної. ЛОДА змушує жителів Запитова продати житло за ціною "євробляхи"

Зіновія Воронович
4 березня, 2021 четвер
11:45

Людей попередили, що їхні будинки знесуть, але досі не виплатили ні копійки, щоб можна було знайти новий дах над головою.

Леся Арбузова з великою родиною живе у Запитові більшу частину свого життя. У них невелика хата недалеко від озера та 25 соток землі. Є все, що треба для життя: електрика, газ, вода. От тільки незабаром родина може залишитись без даху над головою. Їх будиночок разом з земельною ділянкою опинися на шляху майбутньої Північної об'їзної дороги Львова. Відтак його, а також шість інших мають знести. Компенсацію, за яку люди могли б підшукати собі нове житло, ЛОДА досі не виплатила, а будівництво об'їзної обіцяють розпочати уже цього року.

"Наш будинок оцінили у 158 тисяч гривень"

Нас фактично змусили погодитись з запропонованою ціною. Сказали, що дорога – це об'єкт соціального значення, тому нас все одно виселять навіть через суд".

   - У 2018 році, коли лише планували цей проект, сюди приїжджала спеціальна комісія. Нам обіцяли, що сільрада виділить землю і нам відбудуть житло "під ключ". Потім порахували, що то їм за дорого, і вирішили виплатити гроші. Приїхали оцінювачі, які порахували, що наш будинок коштує 158 тисяч гривень, – каже Леся Арбузова. – Наш будинок збудований у 50-х роках. От вони взяли рік будівництва і від цього порахували відсоток зносу будинку. Оцінювачам не важливо, що ми зробили ремонт, обложили будинок. Ми ще маємо прибудову з блоків, у якій зробили ванну та туалет, але при оцінці це не врахували, бо його нема у документах. Ми почали будувати літню кухню: звели цегляні стіни, зробили дах. Але далі не добудовули, бо дізнались, що то все і так піде під знос. Цю недобудову теж не врахували, хоч ми туди теж вклади і кошти, і працю. Нас фактично змусили погодитись з запропонованою ціною. Сказали, що дорога – це об'єкт соціального значення, тому нас все одно виселять навіть через суд".

Жінка каже, вони змирились з тим, що будинок, де вони стільки років жили просто знесуть, бо він опинився не в тому місці на карті, але сподівалась, що їх забезпечать житлом у цьому ж селі.

"Тим, хто має більші ділянки землі, пропонують більші суми, бо землю оцінили краще, ніж будинки. У нас тут всього 25 соток землі. Її оцінили у 532 800 грн. Разом з будинком буде майже 690 тисяч гривень. То 24 тисячі доларів. За такі гроші купити житло, у яке можна відразу переїхати і жити нереально, – каже пані Леся. – Львів чи Жовкву ми навіть не розглядаємо – не вистачить грошей.  У нас в селі за такі гроші можна купити хату, але в такому стані, що треба ще стільки ж вкласти, аби вона була придатна до життя.  Нові будинки в Запитові коштують по 2-3 мільйона гривень".

Жінка каже, вони сподівались, що їм сільська рада виділить земельну ділянку, а вже за ті кошти, які  дадуть за викуп цього подвір'я з городом, власними силами збудуть хоч невеличкий будиночок. "Дорогу будуватимуть не один рік, то ми би помаленьку будували собі будинок, хоча з такими грошима - то тяжко. Але й того поки що не заплатили! Якщо нам завтра перерахують гроші, і дадуть кілька тижнів н виселення, ми просто не матимемо куди йти".

Власне, через те, що Запитів розташований неподалік Львова (тепер це Львівська МТГ), за останні кілька років земля і нерухомість тут суттєво подорожчала. Натомість ЛОДА вирішила заплатити людям за будинки, як за вживані іномарки. Відповідно до розпорядження голови ЛОДА Максима Козицького № 1220/0/5-20 від 21 грудня 2020 року, п'ять з семи житлових будинків з господарськими спорудами, які мають знести у Запитові, оцінили у межах 200-300 тисяч гривень. За таку суму можна купити хіба що вживане авто. Лише один будинок оцінили у 499,9 тисячі. 

Щодо викупної вартості земельних ділянок, то вона дуже відрізняється, залежно від населеного пункту. У Запитові та Зашкові землю оцінили дешевше, ніж у Гряді чи Бірках. Скажімо, у Зашкові викуповують 14 ділянок площею 17 соток, по 29,3 тис. грн кожну. Натомість за 19,9 соток у Бірках уже заплатять 362 тисячі. Найдорожче викуплять ділянку у Бірках: 1,6 млн грн за 32 сотки.

"Наше майно оцінили, але звіт відмовились надати, бо це конфіденційна інформація!"

"У ЛОДА тішились, що виділили 16 млн на викуп землі та будинків, а вони вклались у 12 млн. Але вони ще у ніщо не вклались. Вони вимагали, щоб люди підписали викупну ціну, бо до кінця року все викуплять. Але уже березень, у нас нічого не викупили, – каже львів'янин Марко Тарасюк, мати якого досі мешкає у будинку, який мають знести. – На етапі переговорів нам обіцяли, що порахують усе, що є на подвір'ї та на ділянці, заплатять за кожне дерево. Але в результаті нам тільки дали висновок оцінки. Але звіт, з якого можна було б зрозуміти, що саме оцінювати так і не надали. Заявили, що це конфіденційна інформація. Тобто до нас прийшли, оцінили наше майно, але ми не маємо права знати як?".

Терміни виселення нікому не повідомили. Люди не розуміють, що їм робити. Ще місяць, і треба садити городи. То садити їх ще цього року, чи ні?

За словами Марка Тарасюка, чиновники, які займались викупом, скористались тим, що багато власників не знають своїх прав. Тож деякі ділянки викуповували не повністю, але лише ту частину, яка потрапила у санітарну зону, залишаючи людям "обрізки". "Ми на це не погодились, але багато хто підписав документи. А що робити з тим шматком, що залишився? Вирощувати городину? Можна лише уявити, яка у тих овочах буде концентрація свинцю, коли дорогою буде їздити транспорт. Але найгірше, що там є одна старенька хата, яка не потрапила у санітарну зону. Тобто у них викупляють частину землі, а хату лишають. Боюсь, що коли почнеться будівництво, та хата просто розсиплеться, – каже Марко Тарасюк. – У мене таке враження, що працюють дилетанти! Розпорядження голови ЛОДА про викуп було ще 24 квітня минулого року. Тобто ще рік, і воно втратить чинність. Оцінка вартості також втрачає чинність за півроку. Уже і так курс змінився, а всі забудовники прив'язують ціни на нерухомість до долара. Терміни виселення нікому не повідомили. Люди не розуміють, що їм робити. Ще місяць, і треба садити городи. То садити їх ще цього року, чи ні? Дійшло до того, що нам телефонували з Жовківської РДА, хоча ми уже не належимо до Жовківського району, і пропонували сплатити послуги нотаріуса! А чому ми маємо це оплачувати? Ми і так не зможемо придбати за ті гроші аналогічну ділянку. Як можна будинок оцінити у 300 тисяч гривень? Та за такі гроші навіть "кавалєрку" не купиш. Але з тієї суми, яку нам виплатять, ще треба сплатити комісії банку, податок. Ніхто ж цих втрат відшкодовувати не збирається".

Читайте також: "За будинки, які знесуть для будівництва Північної об'їзної дороги, досі не розрахувались з усіма власниками", – Володимир Марусяк

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
21:38
Посадовцю Львівспецкомунтрансу, який переправляв ухилянтів за кордон, обрано запобіжний захід
21:20
У Львові зіштовхнулися два трамваї
21:03
книги
За три роки з бібліотек Франківщини вилучили понад 1,5 млн російськомовних видань
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобельський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
15:38
Оновлено
Організував переправлення ухилянтів за кордон: затримано посадовця Львівспецкомунтрансу
15:24
У Львові знімають фільм про Героя України Тараса Бобанича Хаммера
15:08
сортування сміття у школах
В Ужгороді учні впродовж місяця сортуватимуть сміття, яке продукують їхні школи
14:54
Садиба Реїв на Франківщині
Суд зобов'язав Франківську ОВА взятися за відновлення садиби Реїв
14:39
Новини Львівщини
Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску
14:26
викрадений автомобіль
Громадянин Вірменії, якому заборонено в'їзд в Україну, намагався перетнути кордон на краденому авто 
14:12
опалення-діти-школа
Лікарні й дитсадки Львова отримують опалення
13:54
лікування Романа Кліза у Львові
Уламок боєприпасу застряг у грудях: у Львові лікують воїна з Волині
13:39
На Львівщині затримали на хабарі лікарку: за винагороду видавала липові документи про інвалідність
13:21
земля
На Львівщині у росіянина конфіскували землю
13:05
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
12:46
Школярки з Волині стали переможницями міжнародного конкурсу з українознавства 
12:32
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
Більше новин