"Шляхом Героя": львів’яни автопробігом вшанували пам’ять генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича

Таким чином організатори хотіли з’єднати два ключових місця українського провідника.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Автопробігом "Шляхом Героя" вшанували генерал-хорунжого Української повстанської армії Романа Шухевича. Десятки автівок сформували колону від будинку, де народився військовий і рушили до меморіального музею, де відбулися офіційні заходи на честь українського провідника. Таким чином організатори хотіли з’єднати два ключових місця життя Романа Шухевича: місце, де ріс військовий і де героїчно загинув.

"Ми хочемо привернути увагу суспільства до цієї видатної особистості, - розповідає один із співорганізаторів автопробігу Захар Саджениця. - Нині у стані війни нам першочергово потрібно показувати суспільству героїв минулого і привертати увагу до теперішніх. Не знаючи минулого, не буде історії майбутнього. Тому, таким чином хочемо привернути увагу до Романа Шухевича, і взагалі до національно-визвольної боротьби ОУН-УПА і, як наслідок, сучасної російсько-української війни".

Долучилися до заходу молодь, громадські активісти, а також ветерани російсько-української війни.

"Нині одна з трагічних сторінок історії визвольної боротьби українського народу за свою незалежність, - зазначає учасник автопробігу Василь Спончак. - 5 березня генерал-хорунжий Роман Шухевич дав останній бій з НКВД -истами. У цьому бою він героїчно загинув. Ми повинні пам’ятати про своїх попередників. Я особисто намагаюся ніколи не пропускати заходів на честь Романа Шухевича. Хіба, коли був на фронті був, але на ротаціях завжди з побратимами віддавали честь українському провіднику".

Довідка: Весь життєвий шлях Романа Шухевича пов’язаний зі Львовом. Народився в будинку на вулиці О. Довбуша, 2, де ріс, навчався, а також працював в підпіллі. Все життя боровся за незалежність України. Довгі роки керував боротьбою УПА та підпілля ОУН проти всіх окупантів. 5 березня 1950 року в с. Білогорща генерал-хорунжий УПА героїчно загинув у боротьбі з московськими окупантами.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.