"За однакову роботу жінки на Львівщині отримують на 20% менше за чоловіків", – Ірина Трохим

Львів вдруге долучився до всесвітньої акції "Задзвони у дзвін заради гендерної рівності".

Мета таких "дзвонів" привернути увагу суспільства і насамперед бізнесу до просування гендерної рівності, адже саме підтримка бізнесу є ключовою при створенні рівних можливостей для жінок та чоловіків. Про це заявила "Еспресо.Захід"співзасновниця Центру "Жіночі перспективи" Ірина Трохим.

"Намагаємось зібрати кращі практики нашого бізнесу, аби вони поділились досвідом створення та розширення можливостей для економічного розвитку жінок, для просування їх по службі. Адже жінка, особливо якщо вона має малих дітей, потребує додаткових умов. Насамперед, йдеться про гнучкий графік, – каже Ірина Трохим. – Часто, коли інвестор приходить у громаду, він насамперед запитує скільки тут проживає чоловіків і жінок. Це так званий гендерний паспорт громади. І відразу ж інвестора цікавить, чи є дитячі садки?".

Фактично, саме відсутність місць у дитячих садках часто змушує  жінку продовжувати відпустку з догляду за дитиною до шести років. Навіть якщо вона мала добре оплачувану роботу, за цей час вона втрачає навики. При цьому Львівщина - одна з чотирьох областей України, де найбільше навантаження на одне місце у дошкільному навчальному закладі, каже Ірина Трохим.   

Однак, навіть ті жінки, які працюють, часто опиняються у гірших умовах, аніж чоловіки.

"Три роки тому зарплати жінок на Львівщині були на 23% меншими за зарплати чоловіків. Нині цей розрив є 20%. Тобто за роботу однієї й тієї ж цінності жінки отримують на 20% менше, – каже Ірина Трохим. – Жінки отримують лише одну десяту світового доходу. При цьому на жінок припадає дві третини світового робочого часу. Уявляєте, яка диспропорція? Жінка працює більше за чоловіка на 3-4 години у день, виконуючи роботу, яка є неоплачувана. Тому дуже важливою є просвітницька робота про справедливий розподіл домашньої праці між жінками і чоловіками. У нашому патріархальному суспільстві прийнято, що піклуватись про малих дітей повинна саме мама. Але це стереотипне уявлення, яке потрібно виправляти. Насправді, діти потребують опіки як тата, так і мами. Якщо про дитину піклується лише мама, вона недоотримує батьківського тепла та уваги. Про це важливо говорити".

Щодо ролі бізнесу  просуванні гендерної рівності, то нині багато підприємств беруть на себе зобов'язання рівного розподілу керівних посад між чоловіками та жінками."На жаль, поки ми можемо ставити у приклад лише міжнародні компанії.  Скажімо, компанія  McDonald's взяла на себе зобов'язання до 2023 року зрівняти кількість чоловіків і жінок на управлінських посадах. Зараз у них лише 30% жінок у топ-менеджменті", – каже Ірина Трохим.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал