Шантаж по-львівськи: перевізники вимагають удвічі вищу ціну на проїзд

Міська влада готує львів'ян до чергового підвищення тарифу.

За підвищення ціни на проїзд у громадському транспорті Львова виступили і приватні, і комунальні перевізники. 

З нового року першими про підвищення ціни за проїзд заговорили приватні перевізники. За їх словами, на сьогодні реальний тариф без інвестиційної складової становить  не менш ніж 14 гривень.

2 березня "Львівелектротранс" заявив, що хоче майже вдвічі підвищити вартість проїзду у трамваях і тролейбусах. Економічно обґрунтований тариф на проїзд на сьогодні, за їхніми словами, становить 12 грн 43 коп.

Сьогодні, 3 березня, вже у ЛКП АТП№1 заявили, що вони зазнають значних збитків через велику різницю між фактичним тарифом та економічно обґрунтованим. АТП №1 подало до управління транспорту Львівської міської ради розрахунки тарифу на проїзд в автобусах. За їхніми даними, згідно з методикою розрахунку вартості проїзду, економічно обґрунтований тариф становить понад 14 грн.

Понад те, про підвищення ціни за проїзд активно говорять на всіх медійних майданчиках, які є в розпорядженні ЛМР. Для прикладу, навіть на сторінці Гарячої лінії Львова з’явився репост новини про заяву АТП №1 стосовно підвищення ціни за проїзд. 

Цей пост зібрав сотні негативних відгуків. Зокрема, львів’яни скаржаться, що підняття ціни ніколи не призводило до підвищення якості обслуговування, тому це "гроші в кишеню" перевізникам. Також, на думку людей, піднімати тариф доцільно буде лише із запровадженням е-квитка, який зміг би показати реальну картину надходжень фінансів і ситуації з пільговиками. 

Читайте також: У Львові е-квиток обіцяють уже за рік, але є кілька "але"...

За словами першого заступника голови правління концерну "Електрон" і депутата ЛМР від "Європейської солідарності" Володимира Лесика, 1 березня, відбулася нарада керівників львівських комунальних підприємств-перевізників з керівництвом міського управління транспорту щодо тарифів на перевезення пасажирів громадським транспортом у місті Львові.

"Комісія транспорту, зв'язку та міської мобільності на своєму засіданні у січні 2021 року, коли вперше приватні перевізники підняли це питання, доручила начальнику управління транспорту п. Олеськіву О.І. надати на розгляд комісії розрахунки для визначення економічно обґрунтованої вартості проїзду у громадському транспорті міста, а також провести дослідження пасажиропотоків і встановити реальний відсоток пільгових категорій громадян, що користуються громадським транспортом.  Однак досі не отримала відповідних документів. Натомість з’являються заяви приватних перевізників, а також, що особливо насторожує, заяви від комунальних підприємств, які є власністю львівської громади і є підпорядкованими управлінню транспорту, в яких декларується нова вартість проїзду", – написав Володимир Лесик у  Facebook.

Депутат додав, що домагатися беззбитковості в роботі комунальних підприємств варто шляхом оптимізації їхньої діяльності, а саме зменшення невиправданих витрат, а не лише шляхом банального підвищення удвічі вартості проїзду. 

"Вартість проїзду необхідно переглядати в порядку, встановленому законодавством, після громадського обговорення на основі проведених досліджень пасажиропотоків і відповідних розрахунків, а не на основі створення відповідного тиску на інтернет-ресурсах", – написав Володимир Лесик.

Голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич неодноразово  заявляв, що питання підняття вартості проїзду виноситимуть на обговорення лише після широкого вивчення комісії та докладного звіту начальника управління транспорту.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал