"Треба мати навички не лише хірурга, а й геймера", – дитячий хірург Андрій Дворакевич про операцію з роботом Da Vinci

У львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні прооперували 13-річну дівчинку за допомогою медичного робота Da Vinci.

Команда хірургів-віртуозів продовжує оперувати з використанням новітньої методики, передає "Еспресо.Захід".

"Коли п’ять років тому я повернувся зі стажування у США і розповів, що працював з роботом в операційній, на мене дивилися з недовірою. То було для нас занадто. Я ще тоді так емоційно сказав в одному інтерв’ю, що це моя мрія – оперувати роботом удома. Ніхто не міг повірити, що вже за 5 років буду оперувати вдома, у рідному Львові, за допомогою Da Vinci. Для хірурга - це історична подія. Для мене як хірурга, який працює в малоінвазивній хірургії, це крок вперед у розвитку", - розповів "Еспресо.Захід" Андрій Дворакевич. 

Перша пацієнтка - 13-річна дівчинка з вродженою вадою кишківника. Кілька разів її оперували, але у дитини залишилися спайки.

"У нашої пацієнтки - хвороба Гіршпрунга. Це такий вроджений діагноз, який потребує кількох складних операцій. Свою роботу колеги-хірурги зробили, вони виправили цю ваду, але після стількох втручань у дитини розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю, блювоти. Спайки можна було усунути трьома способами - класичною відкритою хірургією, лапароскопічно через маленькі розрізи і за допомогою роботизованої системи Da Vinci. Ми обрали останній варіант і не пошкодували", - каже Андрій Дворакевич.

Зі слів дитячого хірурга, Da Vinci дає не лише ювелірну точність рухів у важкодоступних ділянках, мінімізує пошкодження тканин через відсутність тремору рук людини, але й зменшує кількість ускладнень у післяопераційному періоді.  

"Я оперував, будучи від пацієнтки за чотири метри. Пацієнт лежав на операційному столі, я - сидів за пультом робота. Тут треба мати навички не тільки хірурга, але і геймера. Найлегше перевчитися, напевно, хірургам, які займалися лапароскопічними методами до того", - каже лікар. 

Рука робота обертається на 360 градусів у всіх площинах. Людина-хірург так не може. Але людина за пультом робота може неймовірні речі. Робот Da Vinci може працювати з найделікатнішими локалізаціями, володіє просто-таки ювелірною точністю.

"Робот себе виправдав! Ми зробили успішну операцію, забрали усі спайки з кишківника. З допомогою Da Vinci працювати не страшно після років у лапароскопії і навчання за кордоном. Можна було просто відпочивати під час відпусток, а можна було їздити за кордон, вишукувати все нові стажування і гранти, щоб ще більше вчитися. Мені завжди до душі був останній варіант. Не шкодую, що старався навчитися чогось ще. Навіть коли було непросто потрапити на такі стажування. Я - лікар з бідної країни, просився на стажування і якось мені щастило туди потрапити. Тепер робимо таке в себе вдома. Операція з роботом - це три проколи по вісім міліметрів кожен. Відтак у черевну порожнину поміщаємо камеру, з якої отримуємо картинку на монітор із 20-кратним збільшенням в 3 проекціях. Я сидів за пультом робота, оперую не скальпелем, а з надчутливих сенсорів. Хірург з роботом має не дві руки, а всі чотири. Ми маємо в плюсі час, що пришвидшує перебіг операції. Робот лімітує недоліки людини. Робот у хірургії - не бездушна машина. За ним майбутнє", - розповідає Андрій Дворакевич.

Робот Da Vinci складається з двох блоків: центру управління для хірурга-оператора та чотирьох роботизованих рук. Одна передає зображення на екран, дві виконують дії лікаря, а четверта, фактично, є його асистентом.

Фото: лікарня швидкої медичної допомоги

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал