Помер голова Світової ліги українських політв’язнів Богдан Качор

У США 22 лютого на 97-му році життя відійшов у вічність український суспільно-культурний та політичний діяч, голова Світової ліги українських політичних в’язнів Богдан Степанович Качор.

Про це на своїй сторінці у facebook повідомив історик Михайло Романюк, передає "Еспресо.Захід".

Богдан Качор народився у селі Лешнів Бродівського повіту (тепер це територія Золочівського району Львівської області) у сім’ї місцевих селян. Після закінчення народної школи він навчався у Бродах, де здобув середню освіту, а в часи німецької окупації, навчався у Бродівській торговельній школі, яку йому закінчити не вдалося через арешт.

"У роки першої більшовицької окупації краю пов’язав свою долю з Юнацтвом ОУН, де виконував функції зв’язкового. Влітку 1943 р., під час перевезення націоналістичної літератури, заарештований гестапо. Сидів у тюрмах Бродів, Золочева та на Лонцького у Львові", - пише історик. 

На початку жовтня 1943 році Богдан Качор був етапований до німецького концентраційного табору Аушвіц , де в нелюдських умовах, під постійною загрозою смерті просидів до січня 1945 року. Відтак, з наближенням фронту, переведений до концтабору Маутгаузен біля м. Маутгаузен в Австрії, а в квітні – до табору Ебензе. Саме з табору Ебензе на початку травня 1945 року він був звільнений американською армією.

Пізніше Богдан Качор активно включався в громадсько-політичне життя місцевої української громади.

Історик Михайло Романюк пише: "Він був одним із співзасновників Спілки української молоді в Аргентині, головою Центрального товариства "Просвіта" в Буенос-Айресі, активним членом Товариства української студіюючої молоді ім. М. Міхновського, співзасновником і скарбником Українського інформативно-видавничого інституту, який видавав журнал "Вільна Україна" та книжки іспанською мовою про визвольну боротьбу в Україні, організатором кооперативи "Фортуна", а відтак її директором". 

В часу проживання в Західній Німеччині належав до Закордонних частин ОУН.  Богдан Качор був також секретарем Союзу українських політичних в’язнів у США та членом Управи Світової ліги українських політичних в’язнів, а від 1998 р. – її головою. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал