Депутати Львівської облради вшанували пам’ять воїнів УНР та Галицької Армії

Вчора, 20 лютого, депутати взяли участь у вшануванні пам’яті воїнів армії УНР та Галицької Армії, присвяченому сторіччю від дня відкриття українського військового цвинтаря в м. Ланцут

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Львівської обласної ради, передає "Еспресо.Захід". 

Меморіал у місті Ланцут (Республіка Польща) був відновлений минулого року. Кошти на це виділили обласна рада Львівщини та Міністерство закордонних справ України.

Організаторами заходу були: Спілка українців політв'язнів і репресованих у Польщі, місто Ланцут, Південно-східний науковий Інститут у Перемишлі, Історичне товариство Чорні запорожці та Об'єднання українців у Польщі.

Під час вшанування до обеліска пам’яті українських воїнів та меморіальної дошки Симону Петлюрі поклали квіти. Після чого виконали гімни України та Польщі.

Довідка.  Протягом 1918 – 1921 рр. у польському Ланцуті розміщувався один із таборів для утримання військовополонених та інтернованих солдатів зі складу Української Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки. У 1918 р. тут розміщувалися також полонені українці з російської армії (близько 10 тис.) та вояки сформованої і відправленої в Україну Сірої дивізії.

Восени 1919-го в табір були скеровані близько 900 інтернованих вояків-галичан із Корпусу Січових Стрільців полковника Євгена Коновальця. Умови перебування в таборі були вкрай важкими. В деякі дні помирало по кілька десятків осіб.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.