У львівському храмі під побілкою знайшли цінні орнаментальні розписи

У львівському храмі святителя Іоана Золотоустого, що на вулиці Лисенка, почали досліджувати унікальні розписи.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Православної церкви України, передає "Еспресо.Захід".      

Цілком ймовірно, що давніми зображеннями вкрито всі стіни храму, але цього ніхто не бачив, адже цінну знахідку приховували шари вапняку та побілки, що була нанесена ще за радянських часів. За словами настоятеля храму протоієрея Назарія Лозинського, коли він вперше потрапив до собору у 1999 році, святиня була дуже занедбаною.

Цікаво, що перші фрагменти розписів віднайшли ще у 90-х роках.

"Фактично, про існування цих розписів було відомо завжди. Коли храм був переданий Православній церкві, то під час відмивання стін від бруду виявилось, що під кількома нашаруваннями радянської побілки є орнаментальний розпис. Тоді коштів для реставрації не було, адже 90-ті роки були дуже важкими. Тому храм просто начисто перебілили косметичною побілкою, законсервувавши до часу ці розписи", – розповів протоієрей Назар Лозинський.

Отець додав, що як нагадування кілька фрагментів розписів залишили у вівтарній частині.

Станом на сьогодні дослідження унікальних розписів лише розпочали, тому поки важко сказати, яку площу вони займають. Та, за словами о. Назарія, сама архітектура цього унікального храму вказує, що ці зображення дуже цінні: "Весь комплекс колишнього францисканського монастиря є унікальним. Він збудований в неороманському стилі з елементами неоготики. Вони унікальні, це розписи періоду сецесії. Автором цих розписів є, ймовірно, Юліан Крупський – відомий львівський художник цього часу. Думаю, що подальші дослідження підтвердять цю думку".

Фото: о. Назарій Лозинський

Наразі у храмі уже перекрили дах та відновили унікальні вітражі мюнхенської фірми Майєра, чи не єдині у Східній Європі. І хоча реставраційні роботи коштують дуже дорого, у храмі сподіваються на Божу поміч та на допомогу міської влади.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал