Микола Княжицький. Укотре про меморіалізацію Бабиного Яру

Пам’ятаймо кожного, хто загинув, кожного, хто рятував євреїв.

Не всі українці, які рятували євреїв, є зараз визнані праведниками, наприклад, в Яд Вашемі в Ізраїлі або в іншій державі. Але вони рятували невинних людей. Такі, як митрополит Андрей Шептицький. І ми повинні про них пам’ятати.

Ми повинні пам’ятати про отця Ковча, який разом з людьми, яким надавав і духовну підтримку, людьми різних вір і національностей, євреї і поляки, пішов у концтаборі на знищення. Ми маємо пам’ятати багатьох інших.
Але ми маємо бачити, що відбувається зараз. Ви знаєте, що зараз відбувається в Бабиному Яру? А зараз понад дві тисячі євреїв, нащадків тих, кого знищували, і українців, патріотів України, написали звернення до Зеленського з проханням підтримати саме українську концепцію меморіалізації Бабиного Яру, розробленого нашим Міністерством культури, Академією наук. Не російську, яка там зараз реалізовується, в якій українці показані не тими, хто підтримував і рятував євреїв, а тими, як нам хочуть вішати ярлики, і в чому нас звинувачують агресори і вороги України.

Ви знаєте, що саме зараз, у ці дні, там, у Бабиному Яру, на місці, де був цвинтар і єврейських поховань, і Кирилівське православне кладовище, хочуть побудувати псевдо-синагогу для того, щоб спровокувати конфлікт між українцями та євреями?

Знаєте, що українська влада підтримує російський, а не український проект?

Пам’ятаймо кожного, хто загинув, кожного, хто рятував євреїв, і кожного, хто думає зараз про наше мирне майбутнє.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал