Цегла спотикання: 5 лікарня Львова могла б не отримати фінансування від НСЗУ

Медзаклад облаштує сходи акумуляторними скелелазами, щоб бути доступною для малобільних груп.

Будівля міської лікарні №5 Львова визнана пам'яткою місцевого значення. Однак, щоб отримати фінансування НСЗУ, лікарні треба влаштувати пандус, а його заборонило

управління охорони історичного середовища ЛМР. Про це інформує депутатка міської ради Оксана Маруняк, передає "Еспресо.Захід".

“Мова зараз піде навіть не про цілу будівлю-пам'ятку, де є лікарня, а про три купки цеглин на боці вхідних сходів. Через ці цеглини адміністрація лікарні не може зробити тут пандус. Управління охорони історичного середовища ЛМР заборонило їх чіпати.

Все б нічого, "будуть без пандуса", скаже хтось. Але є одне жирне АЛЕ. Якщо 5-та лікарня не матиме тут пандуса, значить вона не інклюзивна. Це означає, що вона не відповідає вимогам НСЗУ, і вона не підпише на 2021 рік з лікарнею "пакети" (це такі угоди на державне фінансування тих чи інших напрямків медичної роботи). Щоб отримати угоду, лікарня має дотягтись до встановлених норм, інклюзивність - одна з них. Таких угод 5-та лікарня цьогоріч може підписати аж 21. Це багато. Минулого року вони підписали 11 угод. Якщо НСЗУ не профінансує з державної казни лікарню, грошей тут буде на сотні тисяч чи мільйони гривень менше. Це вплине на якість надання медичних послуг і застопорить розвиток медустанови. Є цеглини - нема пандуса. Нема пандуса - нема фінансування”, - пояснила Оксана Маруняк.

Нещодавно тут побувала з виїзним засіданням депутатська комісія охорони здоров'я та соціального захисту ЛМР. Депутатам озвучили альтернативне рішення проблеми.

“Будівля визнана пам’яткою уже давно. Увесь цей час вона була доступною - тут облаштований дзвіночок для виклику медперсоналу. Але це не підходить під вимоги НСЗУ. Ми запропонували альтернативний спосіб - хочемо закупити акумуляторні скелелази. Це рішення нам запропонували технічні експерти, є відповідний їх висновок. хочемо закупити такі скелелази. Це буде рішенням у цій ситуації. На ринку один такий коштує 100 тисяч гривень. Треба таких два. Уже розглядаються умови оголошення тендеру, сподіваємося закупити їх за дешевшими цінами ніж на ринку. Сподіваємося використати на це гроші, які лікарня отримує від фінансування послуг НСЗУ”, - розповів “Еспресо.Захід” головний лікар 5-ї міської лікарні Львова Андрій Миськів. 

Фото: Оксана Маруняк

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал