"На референдумі люди повернуть смертну кару і скасують закон про мову", – Олег Мицик

Законопроєкт про народовладдя в Україні можна розглядати з точки зору вад і ризиків, а не можливостей.

Про це говорили у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко й адвокат і правозахисник Олег Мицик, повідомляє "Еспресо.Захід".

"Найбільші ризики цього законопроєкту про референдум пов’язані з недолугими нормами, які, на мій погляд, підміняють парламентаризм і дають можливість приймати або скасовувати закони. Це очевидна ахінея. Ніде в цивілізованому світі таких речей не використовують. Навіщо тоді парламент і представницька демократія? – каже Ігор Сліденко. – По-друге, в законі є неприродне акцентування уваги на територіальних питаннях. І це за умови, коли частина країни окупована, і, де-факто, у стані війні. Такого роду проблематика в цьому законопроєкті викликає питання: навіщо його приймали зараз і навіщо його приймали у такому вигляді. Яка була мета? Очевидно, що не виконання передвиборчих обіцянок Зеленського. Мета інша. Яка саме? Будемо спостерігати".

Читайте також: Референдум можуть використати для розхитування ситуації в державі, – Стецьків

За словами правозахисника Олега Мицика, закон про референдум мав бути прийнятий, бо це передбачено в Конституції. Інше питання – в якій формі. Адже далеко не всі питання можна виносити на референдум. "Серйозні рішення не приймають на референдумах. Я назву п'ять питань, які можна поставити на референдумі – і за них проголосують. Люди у жахливий спосіб повернуть смертну кару й обов’язково скасують закон про мову, – каже Олег Мицик. – Люди у більшості випадків голосують емоціями. Вони заполітизовані, приймають рішення, виходячи з одномоментних політичних симпатій. Головні ризики саме в цьому!"

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.