"Героїв у школи, Портнова в тюрму": львів’яни вийшли на протест (відео, фото)

Не погоджуються із рішеннями Окружного адміністративного суду міста Києва щодо перегляду підручників з історії та скасування відзначення річниць видатних постатей національно-визвольного руху.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Наші герої наша гордість". Із таким закликом нині львів’яни вийшли до пам’ятника Тарасові Шевченку. Таким чином мешканці міста хочуть висловити свій протест проти задоволення позовів юриста часів Януковича Андрія Портнова щодо МОН та відзначення річниць видатних українських постатей.

Читайте також: "Він вважав, є така професія – захищати Батьківщину", – Оксана Кизило. Нині четверта річниця загибелі легендарного майора

Організаторами акції виступили активісти Львова, зокрема чимало учасників бойових дій. Серед них доброволець, котрий з 2014 року захищав українські кордони Андрій Лібич. У розмові з журналісткою "Еспресо.Захід" каже, такі рішення можуть призвести до того, що у майбутньому можуть піддаватися сумніву й інші українські теми та герої.

"Це може створювати прецеденти перегляду подій недавньої історії України, коли піддаватимуться сумніву такі події, як Революція Гідності, – впевнений Андрій Лібич. – Подаватимуть їх так, як вигідно Російській Федерації. Про це у своїх виступах заявляє Андрій Портнов: що "майданівці" йшли зі зброєю, стріляли в спецпризначенців, а активістів не відомо хто вбивав. Я переконаний, намагатимуться відбілити злочинців з "Беркуту" і заплямовуватимуть пам’ять про революціонерів, хлопців, які йшли безборонно, зі щитами, в касках, часто голіруч на озброєних "правопохоронців", бо правоохоронцями їх не можу назвати".

Організатори закликали львів’ян через соціальні мережі, і це вдалося. Десятки небайдужих прийшли до пам’ятника висловити своє обурення. Про акцію через соціальні мережі дізнався львів’янин Ярослав Ковалишин.

"Антиукраїнські сили у вигляді Портнова і всякої братії московської виступили проти українських героїв, проти українського правопису, проти перегляду в підручниках Революції Гідності, – каже Ярослав. – Це є обурливий факт і я вирішив  підтримати хлопців, котрі вкотре хочуть наголосити, що неприпустимо в Україні в теперішній час життя і діяльність таких антиукраїнців, як Портнов і компанія. Це стосується також Зеленського і всієї антиукраїнської влади". 

Читайте також: У Львові вшанували пам’ять Героїв Крут

Відтак, організатори вимагають в МОН та КМДА подати скаргу  на ці рішення суду.  Активісти закликатимуть відзначати річниці цих постатей у цьому році та не переглядати і нічого не змінювати у підручниках, тому що викладені події є правдиві та достовірні.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал