Вино зі Львівщини – серед найкращих вітчизняних марок за версією Євгена Клопотенка

Кулінарний експерт порекомендував українські вина, якими, на його переконання, можна насолодитися не гірше, ніж відомими закордонними напоями.

Про це Євген Клопотенко розповів на своїй facebook-сторінці, передає "Еспресо.Захід".

"Так повелося в народі, що українське вино вважають негідним та дорогим. І я хочу це оскаржити. По-перше, треба взяти до уваги, що у нас, загалом, мас-маркет в ритейлі визнає тільки щось "крєпке" або "сладке". Але буде чесним сказати, що зараз ситуація краща, ніж була декілька років тому. Ми вчимося пити сухе та цікаве вино. Дехто навіть полюбив його. По-друге, культура виробництва та споживання вина (як масова) в Україні лише зароджується (навіть якщо ви скажете, що цій історії вже років 15-20). Винороби зараз експериментують з виноматеріалом, технологіями, вчаться створювати крутий продукт та розповідати про свою філософію. А ми вчимося те все розуміти. По-третє, ви взагалі пили колись єгипетське вино за 25€? У порівнянні з ним українське вино – то прямо божий поцілунок, траст мі",  – написав експерт.

Серед українських вин, які, на переконання Євгена Клопотенка, варті уваги гурманів, – і напої виноробні Most Wine, що розташована в Мостиськах на Львівщині. Основною специфікою цього колекційного виноградника є те, що кількість винограду кожного сорту невелика. Це робить неможливим виробництво сортових вин, але винороб Олександра Пиш'єв знайшов вихід: виноматеріали йдуть на купажування для виробництва вермутів і червоного портвейну. Вермути виготовляють за класичною рецептурою, але з додаванням трав, які Пиш'єв збирає на Прикарпатті. У лінійці Most Wine три вермути – червоний, білий і рожевий. Також на виноробні виготовляють 5 видів сортового вина, виноград для яких закуповують у Бессарабії – Каберне Совіньон, Мерло, Сапераві, Одеський чорний, Бако нуар.

Окрім "львівського" вина, Євген Клопотенко рекомендує такі вітчизняні марки: Колоніст (Одеська обл.), 46 Parallel (Одеська обл.), Виноробня Князя П.М. Трубецького (Херсонська обл.), Leleka (Одеська обл.), Shabo (Одеська обл.), Бейкуш (Миколаївська обл.), Винний дiм Гiгiнеiшвiлi Совiньон (Вінницька обл.), Stakhovsky (Закарпатська обл.), Biologist (Київська обл.), Шато Чизай (Закарпатська обл.), Grande Vallee (Одеська обл.), Коблево  (Миколаївська обл.), Леанка (Закарпатська обл.), Старий підвал (Закарпатська обл.), Вина Ковача (Закарпатська обл.), Винний підвал сім'ї Шош (Закарпатська обл.), Slivino Village (Миколаївська обл.), Кассія (Одеська обл.), Don Alejandro (Одеська обл.), СHATEAU DE LACARIN (Одеська обл.), Котнар (Закарпатська обл.), Вина Гулієвих (Одеська обл.), Курінь (Херсонська обл.), Винтрест (Одеська обл.), Виноробня Богдана Павлія (Хмельницька обл.), Виноробня Карла Шоша (с. Кідеш), Винороб Валерій Петров (Одеська обл.).

Читайте також: Уперше за 14 років: в Ужгороді скасували традиційний фестиваль вина

"Альф казав: якщо вам не подобаються коти, ви просто не вмієте їх готувати. Євген Клопотенко каже: якщо вам не подобаються українські вина, то ви просто не знайшли своє. І моя особиста порада: не ставтеся до українського вина упереджено. Прийміть його та усвідомте, що українські винороби – молодці", – додав Клопотенко.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал