"У нас було 30 років, щоб перейти від імпорту російського газу повністю на власний видобуток", - Гопко

Народна депутатка України VIII скликання Ганна Гопко переконана: попри прогресивні реформи, на Україну в газовій сфері знову чекає відкат, адже теперішня влада діалогу зі суспільством не веде і діє винятково в інтересах монополістів.

"Цьогоріч будемо відзначати 30 років відновлення нашої незалежності. Як гадаєте, за ці 30 років було достатньо часу, щоб вийти на європейські підходи у реформуванні газового ринку і прибрати з нього хоча би Фірташа, одного з постачальників газу, аби ми бачили монетизацію субсидій, що мало б стимулювати економію? Державна стратегія у цій сфері мала б за 30 років допомогти Україні перейти від імпорту російського газу (попри те, що він йде реверсом з європейських країн і, очевидно, ціна на нього є іншою - це теж один зі здобутків Революції Гідності, що ми напряму не закуповуємо газ у Росії) до власного видобутку, адже це – питання нашої національної безпеки. Зараз ми бачимо річне споживання газу (згідно з даними за 2019 рік) у 30 мільярдів кубометрів, з яких 20 мільярдів – це власний видобуток. 10 мільярдів, які імпортуємо – це потенціал, ті кубометри, які ми можемо видобувати в Україні. І тут виникає питання щодо ліцензій – кому вони роздавалися і чому немає нарощення цього потенціалу? Звісно, якщо подивимося на ситуацію, яка була ще декілька років тому, тоді у нас був значно більший імпорт газу", - зауважила в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" народна депутатка України VIII скликання Ганна Гопко.

"За ці 30 років ми бачили ситуації, коли державні інтереси "зливалися" газовими контрактами, які потім подавалися суспільству як велике благо. Після Революції Гідності ми судилися з "Газпромом" і маємо успішні прецеденти. Сьогодні, коли ми переходимо на ринкові відносини, не бачимо державницької позиції з боку "Нафтогазу", а бачимо суттєві завищення, зокрема компаніями Фірташа, з яким антимонопольний комітет уже давно мав би розібратися. Плюс бачимо, як активізувалася "ОПЗЖ", пряма дорога яких пролягає до Кремля. Вони вже два роки як розповідають на своїх телеканалах, що можуть домовитися з Путіним про дешевий газ, і ці російські наративи, цей "гачок", на який нас хочуть підсадити, "гуляє" серед населення. А президент, замість того, щоб відверто поговорити зі суспільством, записує "відосіки", - каже Ганна Гопко. - Ми раніше вже бачили подібні "відосіки". Пригадуєте, як Зеленський, влаштував показуху: "здивувавшись" цінами на бензин, зібрав на розмову нафтових трейдерів – представників олігархів. І що? Наскільки ціни знизилися? Коли ціни на нафту обвалилися у світі, водії в Україні мали би на собі це також відчути. Натомість вартість пального знизилася на 10 чи 15 копійок. Це – просто знущання!"

"Коли зараз президент намагається показати, що він – "хороший барин", не розбираючись у ситуації і не спілкуючись зі суспільством, це означає, що попри прогресивні реформи, які у нас були, на нас знову чекає відкат. І в інтересах кого? Тих же монополістів!" – підсумувала ексдепутатка.

● Як писав раніше "Еспресо.Захід", з 1 січня в Україні подорожчали практично всі комунальні послуги. Вартість кубометра газу (з урахуванням вартості доставки) мав би коштувати майже 12 гривень.

● У понеділок, 18 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу повідомив про рішення Кабміну встановити граничну ціну на газ на рівні 6 гривень 99 копійок за кубометр блакитного палива. А у вівторок, 19 січня на своїй фейсбук-сторінці глава уряду поінформував про те, що Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) "встановила граничний тариф на розподіл газу на рівні 1,79 гривень за кубометр. Таким чином максимальне зниження тарифу на розподіл становитиме до 30%". "Встановлення граничного тарифу не означає, що він буде однаковий для всіх. НКРЕКП визначило найвищу межу тарифу, проте для десятків компаній ця сума буде нижчою", - пояснив Денис Шмигаль.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал https://t.me/espreso_zahid