"Без цих грошей я міг обійтися": лікар зі Львова віддав свій "медичний Оскар" на потреби онкохворих дітей

10 000 гривень фельдшер пожертвував у рамках благодійної акції від Українського лікарського товариства у Львові.

Фельдшер з львівської "швидкої" Андрій Голод отримав орден святого Пантелеймона у номінації "Найкращий медичний працівник" у серпні 2020-го. Це щорічний "медичний Оскар" від Українського лікарського товариства у Києві, який є найвищою громадською відзнакою за професіоналізм та милосердя у медичній спільноті. Разом з орденом львівському медику вручили грошову нагороду у сумі 10 тисяч гривень, які він нещодавно передав на потреби онкохворих дітей з Чорнобильської лікарні у рамках акції, організованої Українським лікарським товариством у Львові. Про це інформує товариство, передає "Еспресо.Захід".

Фото: Українське лікарське товариство у Львові

Андрій Юрійович Голод працює фельдшером з медицини невідкладних станів бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги підстанції №1 КНП ЛОР Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Скромний, каже, що не хотів розголосу своєму вчинку.

"Я не хотів, щоб цей мій крок афішували. Сам здивувався, коли сьогодні зранку прочитав про це у Фейсбуку. Якось так жив завжди, що намагаюся з кожної зарплати віддавати певну суму на щось добре. То були не аж такі великі суми, як зараз, але завжди старався допомогти тим, хто цього потребує. А тут трапилася така нагода - виявляється, до ордену святого Пантелеймона йде грошова нагорода, ще й немала. Я собі тоді просто подумав, що я без цих грошей можу обійтися, я їх не заробляв, мені могли їх дати, а могли й не дати, і я би при тому всьому все одно обійшовся без них. Тому й вирішив віддати ці гроші комусь із хворих дітей. От чомусь так подумав: що маю допомогти комусь. Запитав в Олега Дуди, який працює в онкоцентрі, чи він не знає ніякої дитини, якій потрібна допомога на лікування. Ми вирішили зробити це після виборів, не хотіли, щоб це  розцінили як передвиборчий піар чи щось таке. А коли я дізнався про лікарську Меланку-2021, то якраз випала нагода завершити задумане. Так і сталося", - розповів "Еспресо.Захід" Андрій Голод.

У родині львівського фельдшера всі здорові, ніхто не хворіє онкологією. Медик каже, що просто людям з цим непростим діагнозом потрібна допомога, особливо дітям, адже родини хворих не завжди можуть справитися з лікуванням самостійно.

"Буду продовжувати допомагати хворим, скільки зможу. Якби я отримав ще раз цю нагороду, то зробив би так само", - переконаний Андрій Голод.

"Андрій - то є дуже заслужена кандидатура, ця нагорода потрапила за адресою. Насправді сам відбір є дуже жорстким. Спочатку кандидати проходять відбір у Поважній раді ордену святого Пантелеймона у Львові, ми їх детально обираємо тут, відтак вони потрапляють у Київ. А там ще серйозніша комісія засідає і обирає переможця. До неї входять дуже поважні і достойні люди, як-от Блаженніший Святослав Шевчук, ексміністр охорони здоров'я Василь Князевич та інші. Тобто переможець - це невипадкова людина. Андрій Голод став першим представником середньої медичної ланки, який отримав медичного Оскара, як часто називають цю нагороду. Взагалі він завжди був дуже хорошим фахівцем і хорошою людиною. Коли почалася війна на сході України, він відгукнувся і пішов туди. Зараз є блискучим фельдшером невідкладних станів на станції "швидкої". І так було завжди, відколи я знаю Андрія. Невипадково орден святого Пантелеймона - це ще й за позицію, яка передбачає любов до людей і милосердя, а не просто достойне виконання медичних обов'язків. Як тільки Андрій отримав орден, він зразу зголосився використати грошовий приз на допомогу хворим дітям, не роздумуючи.  Хотів зробити це тихо і непомітно, щоб ніхто не знав", - розповів у коментарі "Еспресо.Захід" голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал