Зелено-білі, вперед! Сьогодні 58 років львівським "Карпатам"

Сьогодні,18 січня, виповнюється 58 років від дня заснування футбольному клубу "Карпати".

Про це повідомляє футбольний клуб "Карпати", передає "Еспресо.Захід".

"Сьогодні, 18 січня, львівські "Карпати" святкують день народження. Які б часи не переживав легендарний клуб, найкращим подарунком для "зелено-білих" є любов та відданість вболівальників", – йдеться у повідомленні.

Детальніше про ювілей розповів спортивний журналіст, який раніше працював у пресслужбі ФК "Карпати" Юрій Назаркевич.

"18 січня виповнилося 58 років від дня заснування львівських "Карпат". Офіційну дату народження "зелено-білих" вказано у програмці, випущеній до першого матчу з гомельським "Локомотивом", який відбувся 21 квітня 1963 року на стадіоні СКА і після влучного удару Анатолія Крощенка завершився перемогою господарів – 1:0", – написав Юрій Назаркевич.

Ексворотар ФК "Карпати" Габор Іванович Вайда виступав у команді на початку 70-х років минулого століття. Він відгукнувся на запрошення "Карпат" і перейшов із "Зеніту" (тоді місто Ленінград, зараз – Санкт-Петербург) до Львова. У коментарі "Еспресо.Захід", відомий футболіст розказав про зіркову команду Львова тих часів.

На фото воротар ФК "Карпати" Габор Вайда

"Тодішній склад "Карпат" був дуже потужним. "Зеніт", який грав у Вищій лізі, за винятком двох-трьох гравців, мав набагато нижчий клас виконавців, ніж "Карпати". У Львові тоді була зіркова команда, яка у 1969 році стала володарем Кубка СРСР. Чесно, то відчував, що моя майстерність трішки поступалася майстерності карпатівців. Але я старанно і сумлінно працював над собою, щоб грати в основному складі.

Читайте також: Місцевий бізнесмен та легендарні футболісти відроджують львівські "Карпати"

У першому сезоні з 40 ігор провів 34 гри, захищаючи ворота левів. Тоді була дійсно дуже потужна команда, яку любили глядачі, тому кожен наш матч збирав повні трибуни людей, а це 42 тисячі народу! Ми приносили велику радість вболівальникам своєю грою та майстерністю, своєю віддачею, боролися до кінця. Вболівальники приходили в першу чергу подивитися на особистості, які виступали у нашій команді. Ми грала у своє задоволення і публіка нас любила. Хоч це була зіркова команда, та ми відчували велику відповідальність і кожен футболіст переживав, щоб потрапити у стартовий склад. Ми, футболісти-ветерани Карпат, маємо надію, що у майбутньому відродяться великі звитяги "Карпат" і знову будуть заповнені трибуни, а футболісти радуватимуть грою своїх вболівальників", – розповів Габор Вайда.

Нагадаємо, новий інвестор та легенди футбольного клубу об’єднались для того, щоби відродити команду – вони готові до переговорів з теперішніми власниками, але і без них мають намір розвивати бренд львівських "Карпат".

Довідково. Найбільші досягнення в історії "Карпат": володар Кубка СРСР (1969). Найкращий результат у вищій лізі СРСР – 4-е місце (1976 – весна та 1976 – осінь). Найбільше матчів в чемпіонатах СРСР провів Л. Броварський – 412 (1968-1980). Кращий бомбардир – В. Данилюк (88 м’ячів, 1966-1978). Рекордсмен команди за сезон – С.Юрчишин (42 м’ячі, 1979).

Найкращий результат в УПЛ – 3-е місце (1997/98). Найбільше матчів за клуб в УПЛ провів Ігор Худоб’як (278). Найкращий бомбардир – Андрій Покладок (54 м’ячі, 1992-1997, 1999-2001). Рекордсмени клубу за сезон – Іван Гецко та Олександр Паляниця (по 16 м’ячів, 1998/99).

"Карпати" двічі грали у фіналі розіграшу Кубка України (1993, 1999) та п’ять разів брали участь у єврокубах: Кубку кубків (1970, 1993), Кубку УЄФА (1999), Лізі Європи (2010, 2011). "Карпати" – переможець Copa del Sol (Кубка Сонця, 2011 р.).

Сьогодні "Карпати" виступають у другій лізі України.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал