"Україну підштовхують, щоб знову купувати "дешевий" російський газ", – Тарас Чолій

Встановлення граничної ціни на газ на рівні 6,99 грн за кубометр – це популізм, не більше.

У цьому переконаний член комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради Тарас Чолій, передає "Еспресо.Захід".

"Коли запроваджували ринок газу, то було очевидно,  що ціни зростатимуть саме в опалювальний сезон. І треба було передбачити певні цільові програми підтримки тих людей, чиї доходи не дозволяють плати таку ціну на газ, – каже Тарас Чолій. – Так, чинні ціни на газ надто високі для значної частини населення. Але регулювати ціни рішенням уряду неправильно. Мені ця ситуація схожа на гру у поганий уряд і доброго царя, який стає на бік людей. Це маніпуляції".

Маніпуляцією, на думку Тараса Чолія, є і заява прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про те, що рішення уряду про встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр знизить його вартість для населення в середньому на 30%, а для частини українців це зменшення становитиме майже 40%. "Утім, в офіційному повідомленні “забули” пояснити, що найвищі тарифи на газ встановили саме облгази, які належать до групи Фірташа (в середньому 9,9 грн за кубометр). Але є ще майже півсотні постачальників, які пропонують суттєво нижчі тарифи. Скажімо, різниця у тарифах "Львівгаз збуту" і "Нафтогазу" — приблизно 2,5 грн на одному кубометрі! І одна з переваг запровадження ринку газу була у тому, аби споживач мав можливість обирати постачальника".

"Не варто забувати, що ринок газу, який у нас запрацював з  серпня, - це одна з вимог МВФ. Напевне, проросійські сили в оточенні президента і уряду зондують ґрунт і підштовхують країну до того, аби знову купувати так  званий "дешевий" російський газ, а також зірвати співпрацю з МВФ, – припускає Тарас Чолій. – У результаті українцям скажуть,  що МВФ не хоче допомагати український економіці і ми змушені купувати газ у Росії. Так само зараз почали купувати електроенергію у Білорусі, хоча насправді всі розуміють, що це російська електроенергія. Така ж ситуація була з вугіллям. Українська влада має чітко визначитись, чи ми співпрацюємо з Заходом, чи ми співпрацюємо з Росією".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.