Марко Андраш. Таємниці галицької весільної господині

У совєцький час підготовка до весілля перетворювалась на подію, яку за рівнем напруги можна було прирівняти до сценарію шпигунського роману.

Прагнучи "дістати" все, - від елементарних продуктів до посуду, одягу, автомобільного транспорту чи побудови так званого "шалаша" у сільських умовах,- люди випадали з реального життя на кілька тижнів якщо не місяців.

Одним з ключових елементів весілля ставав підбір так званої "господині" - жінки, що займалась організацією приготування весільних страв. Координати цих людей передавали по знайомству з рук в руки і лише за умови особистих рекомендацій.

У реальному житті професійне заняття (прикриття?) цих жінок було геть іншим. Припускаємо, що не так багато сьогоднішніх менеджерів з організації подій могли б з ними позмагатись.

По-перше, ці жінки працювали під постійним серйозним психологічним пресингом та страхом сісти до в’язниці. Їх винагорода (готівкою) коливалась в межах 120-150 рублів і цілком підпадала під закон про неправомірно отримані доходи. А це, особливо в часи коли керівником СРСР був кагебіст Юрій Андропов, мало відслідковуватись такими органами контролю і покарання як ОБХСС (Отдел по борьбе с хищениями социалистической собственности (рос). - Ред).

По-друге, вона мала володіти великою базою різноманітних контактів, що в умовах тотального дефіциту дозволяли легко знаходити потрібних людей і ресурси. Алкоголь, м'ясо, відповідний декор ще треба було здобути. І здебільшого це були складні схеми на межі офіційних законів.

По-третє, господиня мала володіти неабиякими знаннями психології. Давати завдання і контролювати доводилось не лише безпосередні процеси приготування страв та їх виконавців, але й поведінку надмірно екзальтованих наречених та родичів.

Урешті-решт, саме від неї залежало, щоб якість страв була відповідною і не закінчилась масовим отруєнням, за чим вже проглядалась цілком реальна кримінальна справа. Роботу цих жінок аж ніяк не можна назвати легкою, і тому варто хоча б сьогодні згадати їх добрим словом.

Спеціально для "Еспресо.Захід".

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.