У Львові прокоментували рішення Папи про дозвіл жінкам служити літургію

Отець Григорій Драус каже, що медіа перекрутили апостольський лист Папи Римського.

Отець Григорій Драус, настоятель римо-католицької парафії св. Йоана Павла ІІ у Львові, в’язничний капелан Римо-католицької Церкви в Україні, пояснив, що насправді мав на увазі Папа Римський в апостольському листі "Spiritus Domini", який перекрутили медіа, передає "Еспресо.Захід".

“З останніми новаціями щодо Літургії і ролі жінок у ній - як з радіо Єревану. Там повідомили, що на площі у Москві роздають мотоцикли. Це все правда, але не мотоцикли, а рокери, і не роздають, а крадуть. Прикро, але багато ЗМІ перекрутили ініціативу Папи і написали зовсім не те, що він навчав”, - розповів “Еспресо.Захід” отець Григорій Драус.

Фактично Папа Римський Франциск офіційно дозволив жінкам виконувати функції міністрантів – виголошувати читання Євангелія під час Меси, прислуговувати біля вівтаря і брати участь у роздачі Причастя.

Фактично Папа Римський Франциск офіційно затвердив те, що завжди було, -  жінки,  як і всі миряни, можуть виконувати певне служіння під час Літургії - наприклад, читання текстів Євангелія. Також багато років в деяких країнах жінки  прислуговували біля вівтаря і брали участь у роздачі Причастя, згідно з місцевою культурою і звичаями, але це не мусило бути в іншій місцевості. 

“У Церкві ми приймаємо думку, що всі є одним містичним тілом. Священник у богослужінні є головою, а парафіяни - руками, ногами цього тіла. Не є хтось важливіший, а хтось менш важливий. Тіло не може існувати без голови і навпаки. У кожного свої функції”, - аргументує священник. 

Участь жінок у Літургії просто стала закріпленою, бо вже й раніше жінки виконували багато функцій під час богослужіння. Жінки мали читання Євангелія, розносили Причастя вірним. 

“Але всі ці речі були не закріплені офіційно, традиції у різних місцевостях дуже різні і часом дуже відрізняються у Католицькій Церкві. Тобто Папа запровадив те, що й так уже було в Церкві багато років. Священство не посунули від його ролі ні на міліметр! Просто зараз краще має реалізуватися священство всіх, а не лише служіння священника. Бо від ІІ Ватиканського собору ми говоримо про те, що всі вірні є учасниками Літургії, а не глядачами. Щодо Причастя, то у деяких місцевостях жінки роздавали облатки вірним. Це відбувалося за рішенням місцевих єпископів. А тепер Папа ці речі впорядкував. Але це буде не так, що нове рішення Папи мусить бути утилітарно запроваджене. Наприклад, в Україні немає такої традиції і немає такої потреби, щоб жінки роздавали Причастя”, - каже о. Григорій.

Усі новації стосуються лише церков західного обряду, східні церкви мають свій Кодекс канонів східних церков. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.