"Тепер іноземні партнери пригадають Зеленському і справу "Приватбанку", і справу вагнерівців", - Омелян

Екс-міністр інфраструктури України припускає, що через те, що США ввели санкції проти чинного депутата від правлячої партії "Слуга народу" Олександра Дубінського, у президента України можуть початися "веселі часи".

Позицію голови Львівської ОДА Максима Козицького, який розмістив на своїй фейсбук-сторінці заклик до лідерів партії відреагувати на звинувачення американської сторони і вжити необхідних заходів, міністр інфраструктури України (2016-2019) Володимир Омелян назвав "сміливим кроком", оскільки "сама партія "Слуга народу" і президент Зеленський вдає, що нічого екстраординарного не відбулося". Таку думку колишній урядовець озвучив в ефірі "Головне" телеканалу "Еспресо".

"Вони кажуть: розберемося, подивимося, вирішимо питання. А насправді ситуація дуже серйозна, бо це вперше в історії новітньої України чинний народний депутат, близький до керівництва держави і фактично один із керівників фракції "Слуг народу" (Олександр Дубінський є головою Київської обласної організації) потрапляє у санкційний список Сполучених Штатів, де 90% цього списку – наркодилери і гангстери", - зауважив Володимир Омелян.

"Після цього мала б бути миттєва реакція президента – духовного лідера і наставника політичної сили "Слуги народу" – та самої партії. Але цього не відбулося. Що це означає надалі? Що наші іноземні партнери подивляться на всю цю ситуацію і згадають, що у них, крім цієї справи, є ще справа "Приватбанку", яка розслідується ФБР Сполучених Штатів Америки. Є справа вагнерівців, де інший агент Росії здав російській стороні спецоперацію, яка була організована і проведена українськими, американськими та турецькими спецслужбами.

З якою мотивації – чи з особистої вигоди, чи спрацювали якісь інші чинники – надалі буде розбиратися слідство. Але Зеленський про це знав і все це санкціонував. Саме під егідою Зеленського і завдяки йому в Україні працюють пан Медведчук та пан Фірташ, який є власником більшості обленерго в Україні і через це дорожчає електроенергія. Він (президент Зеленський) нічого не робить і це також буде окремим предметом кримінальних розслідувань для пана Зеленського особисто", - висловив припущення колишній міністр інфраструктури України.

Він зазначив, що 2021 рік для нинішнього президента України буде дуже "веселим", але не як у "95 кварталі". Настане момент, коли доведеться відповідати за свої непродумані вчинки.

"І тут нам важливо було б все-таки відновити діалог із Заходом - зі Сполученими Штатами та Європейським Союзом, який надміру стурбований останніми нелогічними діями української влади щодо руйнування антикорупційної інфраструктури, щодо фактично повного руйнування всіх державних інститутів і державної служби в Україні, незалежного відбору, наступу на наглядові ради та інших речей, і спробувати пояснити свої дії, що "так, хлопці, ми наробили купу помилок. Вибачте нам. Ми зараз призначаємо професійний фаховий уряд і підписуємо зі суспільством договір, який реалізується у вигляді стратегії президента (яку, до речі, досі ніхто не бачив - як немає досі плану дій уряду). Всі ці документи є публічними, погоджені зі суспільством (кожен розуміє, що чекати від влади наступного дня, наступного місяця та у цілому), підтримані консенсусним рішенням і ми працюємо", - підсумував Володимир Омелян.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.