Майже всі депутати Львівщини від "ЄС" підписали кодекс доброчесності, - Гримак

Напередодні до них приєдналися обранці з Львівської обласної ради.

Про це повідомила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, інформує "Еспресо.Захід".

"Разом з колегами по фракції "Європейська Солідарність" у Львівській обласній раді підписала Кодекс доброчесності депутата. В ньому 14 обов`язкових пунктів ідеологічного, політичного і морально-етичного характеру. Підписуючи кодекс, ми засвідчили чіткі європейські принципи, якими керуватимемося в нашій депутатській діяльності. Це не просто слова чи якийсь черговий папірець, це – підтвердження особистої відповідальності кожного з понад 3500 місцевих депутатів "ЄС" перед своїми виборцями, громадами та перед майбутнім України", - написала Ірина Гримак.

Голова Львівської обласної ради у коментарі для "Еспресо.Захід" відзначила, що на цей момент документ підписали майже усі депутати місцевих рад на Львівщині:

"Ми хочемо зробити, щоби депутати свій мандат не сприймали, як засіб досягнення якихось особистих цілей, а як реалізацію потреб та інтересів виборців своєї громади. На Львівщині кодекс доброчесності підписали вже майже 100% депутатів від нашої партії на всіх рівнях рад".

Політик відзначила, що за грубе порушення цих принципів передбачено санкції – аж до відкликання депутата місцевої ради на підставі статті 37 закону про статус депутатів місцевих рад:

"У нас є такий інструмент, як імперативний мандат. На жаль, він досить розмито прописаний. А наш документ додатково пояснює депутатам, які у нього є рамки щодо етики поведінки, а також функцій та обов’язків, які на нього покладені. В тому числі механізм для розуміння кожному депутату рамок своєї поведінки. І якщо він вийде за їх межі – щоби вплинути на нього у разі порушень. Таким чином перевірити, чи вписується він у команду однодумців і чи дотримується він тих же принципів та ідеології, яку сповідує наша політична сила".

Вона наголосила на тому, що положення про імперативний мандат набуває чинності через рік після обрання депутата і після того з нього можна спитати про те, чи дотримується він відповідних принципів.

Також Ірина Гримак відзначила, що ініціатором цього документу став лідер партії – Петро Порошенко. Цю ідею підтримала Рада партії. Надалі його мали б підписати депутати місцевих рад по всій Україні.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.