Китайські автоколекціонери скуповують радянські "Волги"

Автофанати навчилися робили історичні репліки на основі радянських моделей.

Кількість заможних громадян у Китаї зростає і серед тамтешніх багатіїв поширюється захоплення ретроавтомобілями, чим зумовлене зацікавлення радянськими моделями "Волг". Про це повідомляє ресурс "Авто24".

Як справжні патріоти, китайські колекціонери прагнуть отримати у свої зібрання вітчизняні машини, а з цим, м’яко кажучи, дуже непросто. Адже відомо, що первістки легкового китайського автопрому були випущені мізерними серіями.

Сьогодні колекціонувати вінтажні китайські авто дуже непросто. Наприклад, седан BAW Dongfanghong (1960 – 1969 рр.) мав тираж лише 238 екземплярів. Подібними були масштаби випуску й інших “китайців” 1960-х років: FAW Dongfeng CA71 та Shanghai Fenghuang.

Китайських автофанатів це не зупиняє. Вони навчилися робити історичні автомобілі заново. Для побудови такої репліки потрібна якась основа – і китайці з успіхом використовують радянську “Волгу” ГАЗ-21 (1956 – 1970 рр.)

Вибір ГАЗ-21 як донора для відтворення китайських автоартефактів типу FAW Dongfeng CA71 (1958 р.) та Shanghai Fenghuang SH 760 (1964 – 1974 рр.) дивний лише на перший погляд. Насправді ці автомобілі і “Волга” першого покоління – машини одного часового періоду, і вони належать до однієї конструкторської школи: із несучим кузовом с потужним підрамником, класичним компонуванням, міцною незалежною підвіскою спереду та нерозрізним мостом на ресорах ззаду. В одній стилістиці виконано і дизайн.

“Волгу” третьої серії, до прикладу, в комплектному стані в Україні можна придбати за 400-500 доларів. І це буде екземпляр із доволі міцним, не зовсім іржавим кузовом, ринкову вартість якого знижує поганий стан хромованих деталей (одна з головних проблем реставраторів авто середини ХХ століття) і “мертві” документи (або їх повна відсутність). Між тим, саме ці чинники китайців не хвилюють, оскільки їм “Волга” потрібна як донор шасі та силових елементів кузова.

Українські реставратори не надто переймаються з приводу тенденцій китайських автолюбителів. Кажуть – у нас вивіз “Волг” за кордон ще не набув масового вигляду, та й їхні масові модифікації у поганому стані професіоналам-реставраторам не цікаві.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.