У Львові прооперували малоінвазивним способом жінку із запаленням хребта

74-річна жінка зламала кістки гомілки, її прооперували в одній із львівських лікарень.

Невдовзі пенсіонерка підхопила коронавірус, лікування ускладнилося нагноєнням металоконструкції, яку залишили для лікування перелому. Жінка тривалий час приймала антибіотики, але це не принесло полегшення – в неї тривав безсимптомний перебіг запалення хребта. Перед запланованою операцією на гомілці жінка перестала рухати ногами, в неї затримався сечопуск, тобто порушилися функції нервів. Медики Львівського обласного ортопедичного центру, що на базі обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи у Винниках, діагностували гнійний процес у ділянці грудних хребців, який здавлював спинний мозок. Саме тут провели унікальну операцію, яка і врятувала літню жінку, передає "Еспресо.Захід".

"Оскільки гній у ділянці грудних хребців здавлював спинний мозок, треба було негайно оперувати пацієнку. Ми виконали операцію з малоінвазивного доступу – через грудну клітку, з резекцією ребра. В операційній побачили, що спинний мозок затиснений гноєм і змертвілою кісткою. Нам вдалося його звільнити. Усе минуло швидко й успішно. Тепер уся надія на організм хворої, а також невропатологів і реабілітологів. Шанс на відновлення функції у цієї пацієнтки є", – розповів "Еспресо.Захід" хірург-ортопед Микола Комнацький.

До слова, така операція проводять тільки у Львівському обласному ортопедичному центрі на базі обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи, що у Винниках.

"Запалення дисків і тіл хребців оперує дуже мало хірургів-ортопедів в Україні. За кордоном для таких патологій створено спеціальні центри. У госпіталі ми маємо великий досвід у лікуванні цієї хвороби, такі операції виконуємо більш ніж 5 років. Два роки я стажувався в місті Бжозув в онкологічній клініці, там навчився різних операційних доступів до хребта. Це сприяло запровадженню операцій при запаленні хребта у Львові. Взагалі ендоскопічні операції на хребті – найсучасніша техніка лікування патологій хребта, це так звана хірургія одного дня", – каже хірург.

Пацієнтка почувається добре, вже зовсім скоро зможе почати реабілітацію.

Фото: facebook/Микола Комнацький

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал