"Незалежна помісна Православна церква України відбулася", – Епіфаній

Попри світову пандемію, інші виклики сучасності, серед яких шалена протидія Москви, ПЦУ має вагомі здобутки.

Про це з нагоди другої річниці підписання томосу про автокефалію предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці у Facebook, передає "Еспресо.Захід".

"У цей зимовий період, напередодні очікування радісного святкування народження у світ Богонемовляти, ми згадуємо ще одну вагому для всіх нас подію: надання Патріаршого та Синодального Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Саме цими днями два роки тому за Промислом Божим Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос, і я як Предстоятель отримав цей історичний документ з рук Його Всесвятості у Константинополі (Стамбулі). А 6 січня, у Надвечір’я Різдва Христового, Томос прибув до України", – написав предстоятель ПЦУ.

Митрополит Епіфаній відзначив, що за два роки Православна церква України по праву перебуває у Диптиху Вселенського Православ’я, в сім’ї Церков-Сестер. 

"Ми зміцнилися і впевнено рухаємося вперед. Попри світову пандемію, інші виклики сучасності та, зокрема, шалену протидію з боку Росії, ми маємо вагомі здобутки, за що найперше дякуємо Богові", – каже він. 
Епіфаній додає, що кожен факт щодо становлення єдиної помісної Української Православної Церкви ставився під глум і сумнів опонентами.

"Казали, що не буде Томосу, не буде визнання, а потім ще одного, і ще... а потім, що вони нібито "неповноцінні". Зазнали краху і спроби юридичних атак із їхніми псевдоаргументами. Тож вся брехня і наклепи розбивалися перед правдивою реальністю: незалежна помісна Православна Церква України відбулася. Це доконаний і незворотній факт. І якщо хтось стверджує, що нібито цей процес можна зупинити чи якимось чином скасувати, то він або навмисно говорить неправду, або лукавить, або просто помиляється", - підсумовує предстоятель ПЦУ.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал