Швеція розпочне головування в ОБСЄ візитом до України

Нова голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде вже заявила про підтримку Нормандського формату.

МЗС очікує, що вона відвідає Україну вже в січні, повідомила перша заступниця глави МЗС України Еміне Джапарова, передає "Еспресо.Захід".  

1 січня Королівство Швеція розпочала своє річне головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

"Ми вітаємо наміри шведської сторони зосередити свої зусилля на зміцненні поваги до європейського безпекового порядку та розв’язанні конфліктів на просторі ОБСЄ", - відзначила Еміне Джапарова.

Нова голова, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде вже заявила про те, що Шведське головування ОБСЄ підтримуватиме роботу Нормандського формату і Тристоронньої контрактної групи з метою відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, додала дипломатка.

Вона відзначила, що символічно, що свій перший закордонний візит у новому статусі Анн Лінде планує здійснити саме до України.

"Очікуємо на неї в Києві вже цього місяця. Розраховуємо, що цей візит буде важливою нагодою діючій голові ОБСЄ побачити на власні очі наслідки тривалої збройної агресії та тимчасової окупації Російською Федерацією частин території України", - додала Еміне Джапарова.

Також вона висловила окремі сподівання на залучення ОБСЄ до роботи Кримської платформи.

"В ході візиту плануємо детально обговорити практичні аспекти. Швеція традиційно підтримувала Україну і є одним із найбільших наших друзів. Тож із нетерпінням чекаємо на тісну співпрацю в цьому новому для наших країн форматі в 2021 році", - додала заступниця глави МЗС.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал