Два львівські професори віддали премію для потреб незрячих дітей

Науковці з НУ "Львівська політехніка" отримали Державну премію в галузі освіти і передали її на потреби незрячих дітей.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Дмитро Васильович Федасюк – професор кафедри програмного забезпечення Національного університету "Львівська політехніка", заслужений працівник освіти України, доктор технічних наук.

Володимир Андрійович Павлиш – професор кафедри електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій "Львівської політехніки", заслужений діяч науки і техніки України, кандидат технічних наук.

Цього року у жовтні обидва професори отримали почесні Державні премії України в галузі освіти. Розмір такої премії за цей рік – сто шістдесят шість тисяч гривень кожна. Обидва професори вирішили віддати їх для потреб незрячих дітей, потребами яких займається Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами при "Політехніці".

"Це  звернення  було  для  мене  несподіваним  і, зізнаюсь, неймовірно приємним. Двоє професорів НУ "Львівська політехніка" отримали Державну премію в галузі  освіти, і вирішили передати її на потреби незрячих дітей. Мене запитали, що саме треба купити цим дітям. Я – великий противник "гречки". Незрячим дітям в Україні потрібні системні зміни, а не подачки. От ми й вирішили, що за ці гроші можна надрукувати цікаві книжки. Як  наслідок  –  ми надрукували 50 книжок  "Цікавої  хімії"  Юлії  Смаль шрифтом Брайля. Взагалі друк книг для незрячих – це дуже дороге задовлення. Сама лише палітурка до такої книги – це 160 гривень. Тому те, що зробили ці достойні професори – це справжній вчинок. Щойно книги вийшли друком, як ми уже вручили кілька примірників незрячим діткам з Дніпра, Рівного, Березнегуватого і Великого Любіня. Решту примірників розлетяться в усі куточки України перед Різдвом", – розповіла "Еспресо.Захід" керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Оксана Потимко.

Але це ще не всі подарунки від професорів "Політехніки". Є ще один – він особисто для Толіка Нечкалюка з Вінницької області. Цю дитину свого часу знайшла Оксана Потимко, коли її запросили на консультацію до тої дитини. Хлопчик був незрячий і йому потрібна була допомога зі спеціальними підручниками, якими також займається Оксана Потимко.

"Казали, що Толік – розбалувана дитина. Але я трохи з ним побула і зрозуміла, що він, крім того, що не бачить, то ще й не чує. Ця вада і стала причиною того, що він не чув вихователів, які до нього зверталися з певним проханням. Але тут сталося диво! Лікарі з вінницького "Охматдиту" змогли врятувати хлопчикові слух! Ще  кілька  років  тому  ми  шукали родину для цього хлопчика. Зараз  Толік  має  названих  батьків, дякувати Богу, чує, і на днях отримав свій перший у житті мобільний телефон – це дарунок від пана Дмитра Федасюка і пана Володимира Павлиша. Хлопчик дуже захопився паном Дмитром, особливо коли дізнався, що він займається сучасними ІТ-технологіями і програмуванням, казав, що ще приїде до Львова особисто подякувати своєму благодійникові і повчитися у нього програмування. Ось  так двоє львівських вчених витратили власну премію. Гідно! Ми з колегами захоплені цим вчинком", – каже Оксана Потимко.

Фото: facebook/o.potymko

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал