У приватних клініках можна безкоштовно лікувати інфаркт та оперувати ракові пухлини

Із понад 3000 медичних закладів, з якими уклала договір Національна служба здоров'я України, – 231 приватний і 401 – лікар, зареєстрований як ФОП.

 Більшість із цих надавачів послуг працює на первинній ланці. З 31 мільйона українців, які підписали декларації зі сімейними лікарями, мільйон осіб підписало їх з лікарями-ФОПами або лікарями приватних медичних закладів первинки. 

Про це повідомила під час брифінгу директорка Департаменту комунікації НСЗУ Тетяна Бойко, передає "Еспресо.Захід".

У НСЗУ нагадують: у пакет безкоштовних послуг на первинній ланці входить необмежена кількість консультацій сімейного лікаря, терапевта або педіатра, базові дослідження й аналізи, вакцинація, електронний рецепт на "Доступні ліки" й електронні скерування до інших спеціалістів чи на інші медичні послуги. 

Спеціалізовану допомогу за договором з НСЗУ надають 4 лікаря-ФОП і 59 приватних закладів.

34 приватних медичних заклади надають амбулаторну допомогу. 36 проводять інструментальні дослідження з метою раннього виявлення раку: мамографію, гістероскопію, гастро- і колоноскопія, цисто- та бронхоскопія. По чотири медичні заклади проводять діагностику, хірургічне і хіміотерапевтичне лікування онкології, а також реабілітацію онкопацієнтів. По два медзаклади уклали договори на лікування інфаркту, проведення гемодіалізу та надання стаціонарної допомоги хворим. Ще по одному надають послуги з мобільної паліативної допомоги й забезпечують супровід осіб із ВІЛ. 

Починаючи з квітня, за надання послуг пацієнтам НСЗУ виплатила цим медичним закладам 174 млн гривень. 

У НСЗУ нагадують: щоб отримати безкоштовну спеціалізовану медичну допомогу у приватному закладі, потрібне скерування від лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря. До гінеколога, психіатра, фтизіатра, стоматолога, нарколога скерування не потрібне. Так само скерування не потрібне, якщо пацієнт потребує невідкладної допомоги. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал