У Львові показують унікальну "Жертовність"

Проект, який сьогодні виставляють у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, незабаром побачать у Польщі, Італії та Франції.

Тільки в час Різдва за григоріанським календарем - до неділі - в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Львові ширше коло львів'ян може побачити унікальну "Жертовність" художника Мирона Катарана. Йдеться про монументальне живописне полотно, яке складається зі стилізованих портретів чотирьох постатей світового рівня - Івана Павла ІІ, Матері Терези, Отця Піо та Щарбеля, визнаних святими.  Цих осіб художник  вибрав для свого мистецького твору невипадково, адже всі вони працювали для зцілення людства кожен у своїй  гарячій точці пандемії. І саме жертовність, як одна з найактуальніших та найхарактерніших рис сучасних медиків, є спільною рисою для цих чотирьох постатей, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповіла нам кураторка проекту та автор ідеї поєднати монументальний живопис Мирона Катарана  з інструментальною класичною музикою та театром Христина Береговська, місяць тому художник їй задзвонив  і запросив подивитися, над чим працює. "З Мироном ми однокурсники, і він завжди був особливим, на своїй хвилі, - говорить Христина Береговська. – Він сказав, що більше не може ту духовність затримувати, і щоби я  йому щось підказала. Коли я побачила його роботи, то була вражена тим, як вони впливають і їхнім натуралізмом. Мирон уже давно працює над циклом "Персоналії", однак  так перейнявся світовою пандемією, що й у власне мистецтво вніс її відгомін. Зокрема, розмішує фарби на лікарських розчинниках та творить власною авторською технікою за допомогою лікарського шприца".  

Властиво, використання у монументальному малярстві замість традиційних пензликів лікарських шприців різної специфікації  та розведення фарб лікарськими розчинниками сьогодні надає  творам Мирона Катарана неповторного колориту та фактури.  Лейтмотивом кожного представленого зображення є тернова колючка, яка у своїй множинності та переплетенні укладає найменшу рису на обличчі кожного портретованого святого.

Христина Береговська також наголосила, що уже з початку 2021 року, як тільки настане певне карантинне пом'якшення, "Жертовність" Мирона Катарана повезуть до Польщі, Італії та Франції. О саме в непрості карантинні часи вона найбільш, актуальна.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.