МОЗ продовжило програму медичних гарантій

За медичними гарантіями здійснюється основна частина медичної допомоги в нашій країні, оплачують лікування хворих на COVID-19.

Про це сьогодні, 22 грудня, на щоденному брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

21 грудня ухвалили постанову Кабінету Міністрів, яка передбачає продовження програми медичних гарантій до 31 березня 2021 року, а починаючи з 1 квітня наступного року діятиме нова програма медичних гарантій. Її завданнями залишається поліпшити стан здоров’я населення, захистити пацієнтів від катастрофічних витрат на охорону здоров’я, забезпечити справедливий розподіл ресурсів, зробити систему охорони здоров’я більш прозорою, а також сконцентрувати ресурси на найбільш результативних та необхідних послугах.

"Чому це важливо? За медичними гарантіями здійснюється основна частина медичної допомоги в нашій країні, оплачують лікування хворих на COVID-19. Деякі політики почали зайняти сіяти зраду, що нібито ми зараз не уклали договори і всі залишиться без медичної допомоги. Це черговий фейк. Від цього залежить існування наших лікарень. Те, в якому стані вони будуть, яка заробітна плата буде в лікарів", – сказав Максим Степанов.

Міністр каже, що Національна служба здоров'я запропонувала продовжити програму медичних гарантій на перший квартал у дуже дивному вигляді: ліквідувати ковідпакет для екстреної медичної допомоги; ліквідувати пакет, який передбачає доплату медичним працівникам. За його словами, НСЗУ аргументує це оптимізацією коштів.

"На такі пропозиції я погодитися не міг. Програму медичних гарантій продовжили в тому вигляді, в якому вона існує сьогодні. Тобто, без будь-яких недофінансувань", – говорить Максим Степанов.

Довідка. Закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" парламент прийняв 19 жовтня 2017 року. Цей закон запроваджує в Україні практику встановлення гарантій з медичного обслуговування – програму державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій) як перелік та обсяг медичних послуг та ліків, які оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.