У Мінкульті пояснили походження ікони, яку подарували Лаврову в Боснії

Печатка, зображена на іконі, яка була подарована російському міністру закордонних справ в Боснії та Герцеговині, вказує на власність України.

Про це заявили у міністерстві культури та інформаційної політики України після аналізу оприлюдненого у медіа зображення ікони, передає "Еспресо.Захід".

“Це печатка Одеської крайової комісії по охороні пам’яток матеріальної культури та природи, яка була створена 1926 року при Одеському історико-археологічному музеї. Факт наявності печатки крайової комісії на іконі вказує на те, що ця ікона є власністю держави Україна”, - зазначила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

Міністерство вже готує запити до Державного архіву Одеської області, Одеського археологічного музею, Національного музею історії України, інших музеїв для отримання архівних матеріалів щодо діяльності згаданої крайової комісії, інформації про обліковані нею культурні цінності, а також для чіткої ідентифікації ікони.

Також міністерство готує низку листів у правоохоронні органи, СБУ, Нацполіцію, СЗРУ, щоб встановити ланцюг переміщення цієї ікони з України до Боснії та Герцеговини.

У Мінкульті додають, що Україна і Боснія та Герцеговина є державами-учасницями Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності. Конвенція зобов’язує держави-учасниці забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених з музею або релігійної і світської історичної пам’ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці вживати відповідних кроків для виявлення та повернення будь-якої подібної культурної цінності.

Нагадаємо, Україна вимагає від Боснії пояснити, як до них потрапила ікона, яку Лаврову подарували в Сараєві. Посольство України направило ноту до МЗС цієї країни з вимогою надати інформацію про походження позолоченої старовинної ікони, ймовірно, українського походження.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал