Сьогодні річниця першого польоту найбільшого літака у світі – Ан-225 "Мрія"

32 роки тому, 21 грудня 1988 року, він вперше піднявся в небо.

Про це написав авіаційний експерт Сергій Антонюк, інформує "Еспресо.Захід".

"Цей гордий птах був створений для обслуговування радянської космічної програми – транспортування космічного човника "Буран" і ракети-носія "Енергія". Після розпаду Союзу Мрію було законсервовано, і вона тривалий час стояла в ангарі, аж до 2001 року, коли літак розконсервували, модернізували, і підняли в повітря для роботи на благо всього світу ", - відзначає фахівець.

Таким чином, створений ще при Радянському Союзі літак, що мав використовуватись лише у космічній програмі, працівники  української компанії "Антонов" перетворили у найпотужнішого повітряного лайнера. З того часу він почав виконувати замовлення, які не міг здійснити жоден інший літак у світі. 

"На рахунку "Мрії" зараз 240 світових рекордів у різних категоріях, в тому числі найбільший комерційний вантаж (247 т.), абсолютний рекорд вантажопідйомності (253,8 т.), найдовший моновантаж (42,1 м.) та багато-багато інших", - пише Сергій Антонюк.

Наразі ресурс літака складає до 45 років, 20 000 льотних годин і 4 000 польотів, а це значить, що ті, хто ще не мав нагоди побачити це диво світу, мають всі шанси на це.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.