Відтепер невідкладна медична допомога прибуватиме на місця незалежно від територіальної приналежності

Швидка допомога прибуватиме за пріоритетним станом пацієнта.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, передає "Еспресо.Захід".

Ірина Садов’як розповіла, що прийняли постанову про нормативи прибуття екстреної швидкої медичної допомоги на місце події.  Завдяки цьому, як стверджує заступниця міністра, з’являться нові підходи до принципів надання екстреної медичної допомоги, а саме скасовують надання екстреної медичної допомоги за територіальною приналежністю.

"Невідкладні стани протікають однаково як в жителів сіл, так і міст. Принцип, який реалізуємо, в  цій постанові, стосується цільового часу доїзду бригади екстреної медичної допомоги. Її тепер визначають не за територіальною належністю, а за пріоритетним станом пацієнта. Тобто протягом 10 хвилин критичного стану бригада екстреної медичної допомоги має доїхати до пацієнта.  Це, наприклад, коли є зупинка дихання, кровотеча, тощо. До 20 хвилин – це екстрений випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров'я. Наприклад, втрата свідомості, підозра на інфаркт, інсульт", – розповідає Ірина Садов’як.

Крім того, у постанові є ще два пункти – неекстрені виклики (пацієнт не перебуває у критичному стані, але потребує огляду) та непрофільні виклики (сюди належать стани, які не потребують безпосереднього огляду лікаря і диспетчер може сам дати поради). Щодо неекстрених викликів, то диспетчер аналізує стан, спілкується з пацієнтом і може повідомити сімейного лікаря або передати виклик до Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.